Świąteczny catering Magdy Gessler. Tyle zapłacisz za uszka i barszcz. Internauci oburzeni

2025-11-21 13:20

Magda Gessler jak co roku wraca ze swoim wigilijnym cateringiem, dzięki któremu fani jej kuchni mogą zapomnieć o wielogodzinnym staniu przy garnkach. W menu znalazła się cała klasyka świątecznego stołu, przygotowana "z najwyższej jakości składników według receptur Magdy Gessler”. Opcja brzmi kusząco, choć portfel może to poczuć. Sprawdziliśmy, ile w tym roku trzeba zapłacić za te świąteczne pyszności.

Magda Gessler

i

Autor: AKPA

Święta tuż-tuż, nic dziwnego, że coraz więcej osób rozgląda się za gotowymi potrawami, które uratują przed kuchennym maratonem. I tutaj z pomocą przychodzi Magda Gessler, która tradycyjnie przygotowała rozbudowaną ofertę wigilijną. Jak zapewnia restauracja, czeka na nas "barszcz rubinowy i uszka do niego pełne prawdziwków, ryby w occie, po żydowsku, grecku i w śmietanie, pierogi z kapustą prawdziwkami, tradycyjne świąteczne ciasta". Do tego masę mięs, bigos "złoty na bogato”, pieczenie, mazurki i oczywiście kompot z suszu "jak u mamy”.

Cała oferta powstaje według sprawdzonych rodzinnych przepisów i jest dostępna w Delikatesach U Fukiera. Jak podkreśla restauratorka, "część z oferty, np. ciasta, można tylko odebrać osobiście", ale sporą część dań restauracja wysyła także na teren całej Polski. Sam pomysł nie jest nowy. Magda Gessler robi to od lat, a wielu jej fanów chwali sobie takie rozwiązanie, bo potrawy mają smakować dokładnie tak, jak w restauracji. Nic więc dziwnego, że zamówienia co roku schodzą jak świeże bułeczki.

Zobacz też: Wielka klapa po „Kuchennych rewolucjach”! Magda Gessler nie poznała tego miejsca

IZABELLA KRZAN przejmuje ESKA.pl

Magda Gessler - świąteczny catering

Ile faktycznie to wszystko kosztuje? Tanio nie jest. Magda Gessler przygotowała szeroki wybór dań, ale każde z nich to dość konkretna inwestycja. Klasyczna sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami, sprzedawana w 300-gramowym słoiku, kosztuje 44 zł. Rybne propozycje prezentują się jeszcze ciekawiej. Rryba po grecku z warzywami włoskimi w słoiku 200 g - 49 zł, a pstrąg faszerowany koprem to już 97 zł za jedną sztukę. Śledzie zaczynają się od 58 zł za 300 g.

Zupy w litrowych pojemnikach również do tanich nie należą. Dla przykładu, barszcz czerwony na zakwasie kosztuje 69 zł, czysta grzybowa – 85 zł. Do tego pierogi: pięć sztuk pierogów z kapustą i prawdziwkami to 53 zł, a dziesięć uszek z borowikami - 73 zł. Wegańska kapusta z grzybami i pigwą kosztuje 93 zł.

Trzeba mieć na uwadze, że za pełną świąteczną kolację dla rodziny rachunek może być solidny. Biorąc pod uwagę, że według wyliczeń przeciętna czteroosobowa rodzina i tak wyda ponad tysiąc złotych na wigilię, catering od Gessler może podbić tę kwotę jeszcze wyżej. Ale chętnych nie brakuje, bo dla wielu taka kolacja od Magdy to po prostu świąteczny luksus, który chcą sobie raz w roku zafundować.