2022-02-24 16:56
Autor: Piotr Nowak / PAP Reprezentacja Polski nie poleci na mecz do Rosji! Wspólne oświadczenie federacji piłkarskich Polski, Szwecji i Czech

Piłkarskie federacje Polski, Szwecji i Czech zapowiedziały, że nie biorą pod uwagę wyjazdu do Rosji i rozgrywania tam baraży o awans na tegoroczne mistrzostwa świata w Katarze.

Federacje piłkarskie Polski, Szwecji oraz Czech kategorycznie potępiły agresję Rosji na Ukrainę. W związku z obecną sytuacją Polski Związek Piłki Nożnej (PZPN), Svenska Fotbollförbundet (SvFF) oraz Fotbalová asociace České republiky (FAČR) wyraziły zdecydowane stanowisko, że zaplanowane na 24 i 29 marca br. mecze barażowe do mistrzostw świata w Katarze nie powinny odbyć się na terenie Federacji Rosyjskiej.

Sygnatariusze apelu wystosowanego w czwartek (24 lutego) nie biorą pod uwagę wyjazdu do Rosji i rozgrywania tam meczów piłkarskich. - Militarna eskalacja, którą obserwujemy, wiąże się z poważnymi konsekwencjami oraz znaczącym obniżeniem poziomu bezpieczeństwa dla naszych reprezentacji oraz oficjalnych delegacji - czytamy w komunikacie PZPN

W związku z tym władze federacji piłkarskich Polski, Czech oraz Szwecji oczekują niezwłocznej reakcji FIFA i UEFA oraz przedstawienia alternatywnych rozwiązań dotyczących miejsc rozegrania zbliżających się spotkań.

Wojna na Ukrainie. Kolejki po paliwo
Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Najnowsze