Jak zrobić faworki w domu – przepis krok po kroku
Tłusty Czwartek w 2021 roku przypada 11 lutego. To dzień, w którym miliony Polaków ruszają do sklepów w poszukiwaniu pączków lub faworków, by słodko uczcić ostatni czwartek karnawału. Zgodnie z tradycją w tym dniu dozwolone jest bowiem objadanie się. Niektórzy próbują nawet bić pączkowe rekordy. Ceny faworków i pączków w sklepach w Tłusty Czwartek są jednocześnie najwyższe na przestrzeni całych 12 miesięcy, a pączki i faworki w wielu sklepach kończą się już wczesną porą. Dlatego niektórzy decydują się zrobić je samemu. Okazuje się to nie tylko tańsze, ale i zdrowsze, ponieważ możemy samodzielnie dobierać składniki, będąc pewnymi, że do pączków i faworków nie są dodawane żadne sztuczne wzmacniacze.
ZOBACZ TEŻ: Tłusty czwartek 2021. Przedstawiamy pączkowe rekordy!
Jak zrobić faworki w domu? Czy to trudne? Jakie składniki trzeba przygotować? Proces okazuje się nie taki straszny, o ile pamiętasz o kilku prostych zasadach i robisz wszystko według przepisu. Dzięki prostemu przepisowy możesz samodzielnie przygotować w domu zdrowe, pyszne faworki dla siebie i całej rodziny. Sprawdź, jak to zrobić!
Faworki – jak zrobić samemu? [SKŁADNIKI]
Jakich składników potrzeba, żeby zrobić faworki? Zanim weźmiesz się do pracy w domu, przygotuj sobie:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 (300 g)
- 4 żółtka
- 1 łyżka stołowa spirytusu (ok. 15 g)
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g)
- 4 łyżki śmietany 18% (ok. 125 g)
Przepis na faworki w domu jest o tyle prosty, że może przygotować je nawet dziecko (wyłączają proces smażenia ciasta na patelni). Co zrobić, gdy mamy już potrzebne składniki?
Jak zrobić faworki? [PRZEPIS]
- Przesiej dwie szklanki mąków na stolnicę bądź do dużej miski
- Zrób w tak przesypanej mące lekkie zagłębienie
- Dodaj pół łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru i lekko wymieszaj
- Dorzuć 4 żółtka
- Dolej łyżkę stołową spirytusu.
- Dodaj 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Powstałą masę wymieszaj i ugniataj do momentu, gdy stanie się jednolite i elastyczne. Zwykle wystarczy kilka minut. Następnie uderzaj mocno ciasto wałkiem (lub zamiennikiem wałka), by je napowietrzyć (wystarczy 3-5 minut). Zacznij rozgrzewać tłuszcz, a w międzyczasie rozwałkuj ciasto, dzieląc je na pół lub na kilka części.
Cienko rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Potem potnij ciasto na paski szerokości 3-4 cm i długości ok 10 cm. Natnij każdy pasek w środku, przewlecz jeden koniec i wrzuć na gorący tłuszcz. Faworki powinny od razu wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie stanie, oznacza to, że tłuszcz jest za mało rozgrzany.
Gdy faworki nabiorą złotego koloru i staną się twarde, wyjmij je i najlepiej przesącz przez papier, aby spłynął z nich tłuszcz. Gotowe faworki możesz posypać cukrem pudrem.
Wciąż nie wiesz, jak zrobić faworki samemu? Pomoże Ci w tym poniższe wideo: