"Kuchenne rewolucje" - odcinek 9.10.2025
W Garwolinie restauracją Pod Orłem zarządzała pani Małgorzata, 62-letnia właścicielka, od czternastu lat pozostająca w trzeźwości po długoletnim uzależnieniu od alkoholu. Doświadczona przez życie, zdołała po latach odzyskać równowagę i ponownie stanąć na nogi. Mając wcześniejsze doświadczenie w prowadzeniu baru, postanowiła powrócić do branży gastronomicznej. Szybko jednak okazało się, że dawni klienci już nie zaglądali do lokalu, a nowi nie wykazywali nim zainteresowania. Początkowo przedsięwzięcie miało mieć charakter rodzinny, jednak relacje z córką, która od czasu do czasu pojawiała się w restauracji, nie układały się pomyślnie. W konsekwencji pani Małgorzata samodzielnie dźwigała ciężar prowadzenia wymagającego biznesu. Mimo to właścicielka zaczęła popadać w zniechęcenie i coraz częściej rozważała zamknięcie lokalu. Pomogła jej Magda Gessler, która odmieniła jej biznes. Teraz nosi nazwę Bar u Małgosi Świrk. Co i za ile można tam zjeść?
ZOBACZ TAKŻE: "Kuchenne rewolucje" - pizzeria La Farina w Mysłowicach. Po zmianie Tutti Felici. Menu, adres, ceny
Bar u Małgosi Świrk w Garwolinie - MENU, CENY
Przykładowe propozycje z karty dań:
- Pomidor wyrywany z pola w pełnym słońcu faszerowany niespodzianką z serów garwolińskich - 29 zł
- Zimne nóżki wieprzowe z octem i sosem tatarskim - 25 zł
- Tatar polski klasyczny z polędwicy podawany z masłem garwolińskim i pieczywem - 39 zł
- Śledź w oleju z pieczoną cebulką dymką i jabłkiem - 21 zł
- Rosół rubinowy z ręcznie robionym małgosiowym makaronem na kaczce i wołowinie - 25 zł
- Szczawiowa z jajem na twardo z tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami - 24 zł
- Biały chłodnik prawie Polski kolorowy - 25 zł
- Kotlet schabowy smażony na smalcu z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną młodą kapustą z koperkiem - 42 zł
- Sznitzel wiedeński z jajem na maśle klarowanym z sałatą szwabską na zimno na bulionie z koperkiem - 49 zł
- Kotlet mielony wieprzowy z różnych części pani świnki z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, marchewką z groszkiem - 35 zł
- Pstrąg smażony na klarowanym maśle z puree ziemniaczanym z chrzanem i surówką z kiszonej kapusty - 52 zł
- Kruche babeczki z owocami i bitą śmietaną - 20 zł
- Ciasto domowe z owocami w zależności od pory roku - 21 zł
- Pierogi ręcznie robione z jagodami z kwaśną domową śmietaną, lodami i różową pianką - 30 zł
- Kluski leniwe z serem i masełkiem garwolińskim podawane na zasmażanej bułce tartej - 21 zł