Groźne bakterie w LODACH nad Bałtykiem. Wyniki kontroli sanepidu przerażają!
Jeśli planujecie wyjazd nad morze, albo właśnie nad nim jesteście, lepiej miejcie się na baczności i uważajcie, gdzie kupujecie posiłki. Nad Bałtykiem wykryto groźne bakterie w lodach z automatu. Jak podaje rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan, do kontroli wytypowano 50 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 250 próbek z 50 partii lodów z automatu. Te badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych – Salmonella oraz Listeria monocytogenes, a także w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych – bakterii Enterobacteriaceae.
Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriaceae – podała Kapłan.
Polecany artykuł:
Jak podkreśliła rzeczniczka sanepidu, obecność tych bakterii świadczy o "niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej". Enterobacteriaceae występują naturalnie w jelicie grubym człowieka i nie są wówczas bakteriami chorobotwórczymi, jednak w przypadku spożycia produktu, w którym się znajdują, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z obniżoną odpornością i z chorobami układu pokarmowego.
Bakterie w lodach nad Bałtykiem. Lokale zostały zamknięte
Po kontrolach wydano 16 decyzji zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, nakazano skuteczne mycie i dezynfekcję sprzętu, powierzchni produkcyjnych (i potwierdzenia skuteczności badaniami), a także przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.
Siedmiu przedsiębiorców zostało też poinformowanych o wynikach badań i o konieczności "wzmożenia reżimu sanitarnego", aby wyeliminować zanieczyszczenia.