Owoce

i

Autor: Pexels

PanParagon

Ceny jesiennych warzyw i owoców w 2024 r. Dane z paragonów ujawniają spore podwyżki

2024-10-08 10:32

Dynie, gruszki, śliwki, winogrona - wrzesień i październik obfitują w wiele świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Czy tegoroczne dary jesieni przyciągają smakiem i jednocześnie odstraszają swoją ceną? Oto jak zmienił się cennik warzyw i owoców w ciągu ostatnich dwóch lat. Różnice sięgają nawet 60 proc.!

Podwyżki owoców i warzyw 2024

PanParagon to popularna aplikacja do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów. Każdego miesiąca do naszego systemu dodawanych jest średnio 1,5 mln dowodów zakupu. Tak obszerne, anonimowe dane pozwalają nam na tworzenie rzetelnych raportów o realnych cenach produktów czy trendach zakupowych. W najnowszym badaniu przyjrzeliśmy się cenom popularnych jesienią warzyw i owoców – komentuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – W naszym zestawieniu jest aż siedem produktów, które w ciągu ostatnich dwóch lat znacząco podrożały, a także kilka pozycji dużo niższą ceną – dodaje. 

W badaniu uwzględniono paragony z datą zakupu od 1 do 30 września 2022, 2023 i 2024 r., a prezentowane wyniki są medianą cen z tych okresów. Analiza obejmowała jesienne warzywa i owoce tj. winogrono jasne (1 kg), imbir (1 kg), gruszka (1 kg), dynia hokkaido (1 szt.), cukinia (1 kg), figi (1 szt.), śliwki (1 kg), brzoskwinie (1 kg), kalafior (1 szt.), maliny (125 g), cebula żółta (1 kg).   

Które z przeanalizowanych produktów drożały najbardziej?  

W dwa lata drożej nawet o 60 proc. 

Porównując ceny z września 2024 r. do tych sprzed dwóch lat, widać wyraźny wzrost cen wielu ujętych w badaniu produktów. Najbardziej podrożały winogrona zielone - aż o 60 proc.! W 2022 r. za kilogram tych owoców płaciliśmy ok. 5,99 zł, natomiast w 2024 roku cena wzrosła do ok. 9,59 zł. Taką samą podwyżkę odnotowano także w przypadku imbiru, który w 2022 r. kosztował ok. 14,99 zł /kg, a tegoroczna mediana z września opiewa na ok. 23,99 zł/kg. Znacząco podrożały również śliwki (ok. +40 proc.), brzoskwinie (ok. + 37,6 proc.), kalafior (ok. +33 proc.), maliny (ok. +28,6 proc.) oraz gruszki (ok. +16,7 proc.) 

W naszej analizie cen z 2022 i 2024 r. widoczne są również pozytywne akcenty. Tegorocznej jesieni o ok. 38 proc. potaniał kilogram cebuli żółtej, a o ok. 20 proc. mniej zapłacimy za figi. Taką samą medianę cen jak przed dwoma laty odnotowaliśmy w przypadku dyni hokkaido oraz cukinii – zauważa Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. 

Wysokie podwyżki również względem poprzedniego roku  

W porównaniu z poprzednim rokiem, ceny większości analizowanych warzyw i owoców również poszły w górę. W 2023 r. taniej można było kupić winogrono (o ok. 60 proc.), kalafior (o ok.47 proc.), maliny (o ok. 28,6 proc.), cukinię (o ok. 25 proc.), brzoskwinie (o ok. 22 proc.), śliwki (o ok. 17 proc.) i dynię hokkaido (o ok. 10 proc.). Droższe niż w tym sezonie były natomiast: imbir, (o ok. 4 proc.), figi (o ok. 20 proc.) i cebula żółta (o ok. 36 proc.). Względem poprzedniego roku mediana cen nie zmieniła się w przypadku gruszek.  

Szczegóły znajdują się na poniższej grafice.  

Dane z września 2024 roku jasno pokazują, że większość analizowanych warzyw i owoców podrożała zarówno w stosunku do 2022, jak i 2023 roku. Wpływ na wyższe ceny może mieć nie tylko inflacja i rosnące koszty energii czy utrzymania pracowników. W przypadku warzyw i owoców wpływ na ostateczny cennik mają również warunki atmosferyczne. Końcówka tegorocznego lata to jednocześnie susza, a następnie powódź i podtopienia w wielu regionach Polski. Tak skrajne wahania w pogodzie nie sprzyjają uprawie roślin – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. 

Informacja prasowa