AI: Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję! Dlaczego tak się dzieje?

i

Autor: AI bing.com Zdjęcie poglądowe

Sztuczna Inteligencja

AI: Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję! Dlaczego tak się dzieje?

2024-03-13 9:08

Sztuczna inteligencja (SI) tworzy wyjątkowo atrakcyjne dla ludzi obrazy jedzenia - wie nawet, jak najlepiej poukładać marchewki. Potrafi doskonale wykorzystać takie parametry obrazu, jak symetria, kształt, kolor, połysk i oświetlenie. Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję niż przez ludzi – odkryli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch.

„Jako ludzie czujemy się nieswojo, jeśli jakieś ostre przedmioty są skierowane w naszą stronę. Traktujemy je jako zagrożenie, nawet jeśli to zwykłe jedzenie. Kiedy sztuczna inteligencja dostała zadanie stworzenia obrazów z tego typu produktami skierowanymi w stronę oglądającego, np. pęczkiem marchewki czy kawałkiem ciasta, zwykle tak je ustawiała, aby nie celowały prosto w osobę patrzącą na obraz. Wymaga to dalszych badań, ale możliwe, iż taki zabieg zwiększa atrakcyjność ukazanego jedzenia” - Giovanbattista Califano z Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II, główny autor badania opisanego w magazynie „Food Quality and Preference”.

Badacze odkryli także, że SI częściej tworzyła obrazy z produktami o dużej zawartości kalorii – na przykład umieszczała na zdjęciu więcej frytek, czy - w przypadku deseru - bitej śmietany.

LEGO Icons Średniowieczny rynek! Tak wygląda odświeżona wersja słynnego zestawu LEGO Castle

Obrazy od SI - wyjątkowo apetyczne!

Tymczasem ludzie są ewolucyjnie przystosowani do zwracania szczególnej uwagi na wysokoenergetyczne pokarmy. Naukowcy poprosili prawie 300 ochotników, aby ocenili wygenerowane przez SI oraz stworzone przez człowieka obrazy jedzenia w skali od „niezachęcających” do „wyjątkowo apetycznych”. Na obrazach widniały różnego rodzaju produkty – naturalne, przetworzone, ultra-przetworzone – od jabłek i marchwi po ziemniaczane frytki czy czekoladowe shake (mleczny napój serwowany na zimno, często z dodatkiem lodów).

Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję

Kiedy ochotnicy wiedzieli, jak powstał każdy obraz, dzieła SI i artystów oceniali na równym poziomie; kiedy jednak nie wiedzieli, ilustracje tworzone przez SI konsekwentnie oceniali lepiej. Badacze widzą w tym pewne zagrożenie.

„Wygenerowane przez SI obrazy mogą stanowić mniej kosztowną opcję dla specjalistów od marketingu i dla biznesu – pozwalają zmniejszyć koszty związane z uzyskiwaniem zdjęć. Jednak uzyskane przez nas wyniki wskazują na potencjalne ryzyko związane z nasilaniem u konsumentów stymulowanego wizualnie głodu. To zjawisko, w którym oglądanie obrazów jedzenia wzbudza uczucie głodu i silnej chęci jego zaspokojenia. Potencjalnie może to wpłynąć na zachowania związane z niezdrowym żywieniem lub wzbudzić nierealistyczne oczekiwania odnośnie jedzenia” – mówi współautor odkrycia prof. Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Co więcej, zdaniem naukowców, przesadzone oczekiwania względem wyglądu naturalnych produktów mogą osłabić wysiłki prowadzone w kierunku promocji zrównoważonego rolnictwa.

Źródło: TUTAJ

Technologie w PRL. Sprawdź, czy byłbyś geekiem tamtych czasów!
Pytanie 1 z 10
W każdym polskim domu stał telewizor...