Trend sezonowości łączy się z rosnącą świadomością konsumencką. Coraz częściej chcemy wiedzieć, skąd pochodzi nasze jedzenie. Dzięki dostępnym rozwiązaniom, takim jak zakupy z dostawą prosto pod drzwi od delio supermarket online, lokalność i wygoda mogą iść w parze. To sprawia, że gotowanie staje się nie tylko prostsze, ale też bardziej świadome.
W delio supermarket online jakość to dla nas priorytet, dlatego warzywa i owoce często trafiają do nas bezpośrednio od zaufanych dostawców, których starannie wybieramy. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad ich świeżością i smakiem. Świetnym przykładem są nasze szparagi, które przyjeżdżają prosto od pana Czarka z Lubelszczyzny. Oferujemy szeroki wybór sezonowych produktów, więc niezależnie od pory roku każdy znajdzie u nas coś dla siebie. – dodaje Krzysztof Grądziel, Head of Category Management Żabka Jush & delio Lite e-Commerce
Maj to czas przede wszystkim na sezonowe owoce i warzywa. Oczywiście szparagi, my w tym miesiącu zjadamy cały pęczek średnio co dwa dni - idealne do sadzonych jajek z parmezanem, risotto, zupy krem czy po prostu jedzone solo, z patelni na maśle. Na talerzach lądują u nas równie często groszek cukrowy, rzodkiewki, botwinka, rabarbar i truskawki, i oczywiście młoda kapusta. Przez całą wiosnę i lato staramy się jeść lokalnie i prosto, maksymalnie korzystając z sezonu - mówią dziewczyny z klubu kolacyjnego AMAM.
Młoda kapusta na nowo
Jednym z prawdziwych skarbów polskiej wiosny jest młoda kapusta: delikatna, chrupiąca i pełna smaku. Choć pozornie prosta, z łatwością może stać się główną bohaterką sezonowego obiadu. Jak wydobyć z niej maksimum smaku? Dziewczyny z klubu kolacyjnego AMAM – Maja Padzik i Anita Rudnicka – przygotowały przepis na pieczoną młodą kapustę z sosem soubise i zielonym jabłkiem. Do dania dobrały również orzeźwiający, bezalkoholowy drink, który idealnie dopełnia całość.
Składniki (4-6 porcji):
Pieczona kapusta:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 łyżka jasnej lub czerwonej pasty miso
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 70g masła
Sos soubise:
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 4 większe lub 6 mniejszych szalotek
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól
Dodatki:
- garść orzechów pinii
- łyżka miodu
- płatki chili
- sól
- kwaśne jabłko
- mięta
Sposób przygotowania:
- Kapustę przekrój na połówki i każdą połowę na 2 lub 3 ćwiartki (w zależności od wielkości kapusty). Dokładnie umyj każdą ćwiartkę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Masło rozpuść w rondelku, wymieszaj miso z miodem i dodaj do masła. Podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Dodaj sos sojowy, wymieszaj i wystudź.
- Dokładnie wmasuj marynatę w każdą z ćwiartek kapusty i odstaw na minimum godzinę do zamarynowania. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kapustę piecz przez około 40 minut.
- Szalotki pokrój na piórka. Masło rozpuść w garnku i dodaj szalotki. Smaż je na najmniejszym ogniu do momentu, aż wyparuje z nich większość wody (zajmie to około 20 minut). Dolej śmietankę i gotuj całość przez mniej więcej 5 minut. Dopraw solą i gałką muszkatołową (pro tip: zacznij od najmniejszej szczypty, bo gałka muszkatołowa jest intensywna. Potem możesz dorzucić trochę więcej).
- Przełóż gorącą śmietankę z szalotkami do naczynia blendera i zblenduj.
- Jeśli chcesz żeby sos był gładki, przelej go przez sitko z drobnymi oczkami. Gotowy sos możesz doprawić solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
- Orzechy upraż na patelni, zdejmij patelnię z ognia i dodaj miód, chili i sól. Szybko wymieszaj i zdejmij orzeszki z patelni.
- Gotowe ćwiartki kapusty układaj na sosie soubise i posypuj karmelizowanymi orzeszkami pinii. Na górę dorzuć po kilka plasterków jabłka i odrobinę mięty. Gotowe!

i
Smacznie i bez ograniczeń
Coraz więcej osób sięga dziś po koktajle NoLo, które niczym nie ustępują tym klasycznym, a dają więcej możliwości można je pić o każdej porze dnia, serwować gościom niezależnie od okazji i przede wszystkim bawić się smakami bez ograniczeń. Dzięki szerokiej dostępności bezalkoholowych wersji klasycznych trunków oraz dodatków, tworzenie domowych mocktaili jeszcze nigdy nie było tak proste. Tutaj również przepisem na Earl Grey Gimlet dzielą się dziewczyny z klubu kolacyjnego AMAM.
Składniki (1 porcja):
- 100 ml ginu bezalkoholowego
- 40 ml soku z limonki
- 40 ml syropu Earl Grey
- Lód
- kwaśny żelek cytrynowy (garnisz)
Syrop Earl Grey (ok. 500 ml):
- 500 g wody
- 500 g cukru
- 3 łyżki liściastej herbaty Earl Grey
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj w rondelku. Dodaj do wrzątku 3 łyżki liściastej herbaty Earl Grey i zaparz przez 6 minut. Odcedź liście i do gorącego naparu wsyp cukier. Mieszaj do rozpuszczenia a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do shakera wypełnionego lodem wlej gin, syrop i sok z limonki. Wstrząsaj przez kilkanaście sekund. Przelej do schłodzonego kieliszka do martini. Na rancie kieliszka ułóż żelek cytrynowy na szpikulcu koktajlowym. Gotowe!

i