"Porcja DobreGO!" od Żabki wspiera niemarnowanie żywności. Wybieraj zbilansowane, pełnowartościowe produkty na każdą porę dnia

2025-10-15 15:54

W Polsce każdego roku marnuje się około 4,8 mln ton żywności, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych1. Aż 45 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, najczęściej z powodu przegapienia terminu przydatności, zbyt dużych zakupów lub niewłaściwego przechowywania produktów.

Coraz mniej czasu na gotowanie

Przygotowanie pojedynczego domowego posiłku zajmuje średnio od 30 do 60 minut, a przygotowanie menu na cały dzień, może pochłonąć nawet ponad dwie godziny. Gotowanie wymaga planowania: sprawdzenia przepisów, zrobienia zakupów, a następnie spędzenia czasu w kuchni. Dla wielu osób jest to zbyt duże obciążenie, w codziennym, zabieganym rytmie życia. W efekcie konsumenci coraz częściej sięgają po gotowe rozwiązania – poszukują takich, które są nie tylko szybkie, łatwo dostępne, ale też pełnowartościowe i zbilansowane.

„Porcja DobreGO!” – zbilansowanie, mądrze i bez marnowaniaLinia „Porcja DobreGO!”, dostępna w sklepach sieci Żabka, obejmuje gotowe dania, przekąski i napoje pod markami własnymi sieci. Wśród nich znajdują się m.in. sałatki Dobra Karma, makarony Szamamm, bagietki i kanapki Tomcio Paluch oraz napoje Wycisk i smoothie Foodini.

Produkty te powstają pod okiem dietetyków i szefów kuchni, dzięki czemu gwarantują sprawdzoną jakość, świeżość i odpowiednio zbilansowany skład. Co więcej, są porcjowane w sposób racjonalny, co pozwala wykorzystać dokładnie tyle jedzenia, ile potrzeba – bez nadmiaru i wyrzucania resztek.

Sara James zrobiła sondę jako reporterka Radia ESKA. Zapytała o swój nowy singiel 

Marnowanie żywności to nie tylko kwestia ekonomiczna, ale też ogromne obciążenie dla środowiska. Każdy z nas może temu zapobiec choćby poprzez lepsze planowanie zakupów czy posiłków. Kupując mniejsze porcje lub gotowe dania w zgodzie z tym, na co mamy w danej chwili ochotę, zjadamy tyle, ile potrzebujemy. Tym samym wyrzucamy mniej jedzenia, ale też oszczędzamy energię czy wodę potrzebne do przygotowania posiłku. „Porcja DobreGO!” to działanie w kierunku odpowiedzialnego podejścia do jedzenia – mówi Jakub Emanuel Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.

Wygoda i odpowiedzialność w jednym

Dzięki produktom z linii „Porcja DobreGO!” świeże i pełnowartościowe posiłki są dostępne dokładnie wtedy, gdy są potrzebne – bez konieczności planowania, gotowania czy marnowania składników. To propozycja dla osób, które chcą jeść mądrze, oszczędzać czas i jednocześnie dbać o środowisko.

Linia wpisuje się w rosnący trend odpowiedzialnego i zrównoważonego odżywiania – tym bardziej istotny, że aż 70 proc. kupowanych w Polsce posiłków typu „ready to eat”1 pochodzi właśnie z kategorii dań gotowych.

Jesienne smaki w „Porcji DobreGO!” – porcje w sam raz

W ramach jesiennej promocji Żabka proponuje sycące i różnorodne jesienne menu. Wielbiciele słodkich śniadań mogą sięgnąć po owsiankę z kremem pistacjowym i maliną Dobra Karma dostępną w cenie 8,99 zł. Na szybki i smaczny obiad poleca się pasta pizza pepperoni casarecce z salami, jalapeño i twistem dwóch serów Szamamm za 11,95 zł przy zakupie 2 szt. (cena regularna 15,99 zł) lub rozgrzewającą zupę ogórkową ze śmietanką Szamamm w cenie 6,70 zł przy zakupie 2 szt. (cena regularna 8,99 zł). Panini z szarpaną wieprzowiną i grzybami to doskonała propozycja dla tych, którzy nie mają chwili do stracenia dostępne jest w cenie 9,99 zł przy zakupie 2 szt. (cena regularna 11,99 zł). Pyszną propozycją na mniejszy głód będzie sałatka z kuskusem perłowym, hummusem, czarną soczewicą i komosą ryżową Dobra Karma w cena 4,80 zł.