8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego ideą jest przypomnienie, że zbilansowana dieta może być pyszna, prosta i kolorowa. A gdy mowa o ferii barw na talerzu, to trudno wyobrazić sobie ją bez owoców i warzyw.
I tak czerwone pomidory i papryka dostarczają likopenu, który wspierają serce. Pomarańczowe marchewki i dynia to bogactwo beta-karotenu, ważnego dla skóry i wzroku. Zielone warzywa liściaste są źródłem kwasu foliowego, a fioletowe owoce, takie jak borówki czy jagody, dostarczają antyoksydantów, które pomagają spowolnić procesy starzenia.
Choć wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe, w natłoku obowiązków często umykają nam z naszego żywieniowego radaru. Bo kto ma czas na to, by regularnie wybierać się na targ po warzywne zakupy? Tymczasem zgodnie z zaleceniami WHO powinnyśmy spożywać ok. 400 gramów owoców i warzyw dziennie. Jak zatem zadbać o optymalne posiłki wtedy, gdy brakuje nam czasu? Np. sięgając po gotowe, ale dobrze zbilansowane i bogate w warzywa i owoce posiłki z linii „Porcja DobreGO!” od Żabki.
Dlaczego warto „jeść tęczę”?
Kolory na talerzu są odzwierciedleniem obecności naturalnych związków bioaktywnych, takich jak karotenoidy, polifenole czy antocyjany – wyjaśnia Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka i ekspertka ds. żywienia Grupy Żabka. – Każda z tych grup substancji pełni w organizmie określoną funkcję ochronną: wspiera układ odpornościowy, reguluje metabolizm, działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu krążenia. Im większą mamy różnorodność barw na talerzu, tym szersze spektrum składników odżywczych sobie dostarczamy. „Jedzenie tęczy” to prosta strategia prozdrowotna, potwierdzona badaniami naukowymi – dodaje ekspertka.
Ideę kolorowego talerza promuje również linia „Porcja DobreGO!” od Żabki. Jednym z jej celów jest zachęcenie konsumentów do świadomego sięgania po produkty łączące wygodę i wartość odżywczą. „Porcja DobreGO!” pokazuje, że zrównoważone jedzenie może być szybkie, łatwo dostępne i dopasowane do codziennego tempa życia. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany i zamiast po batonika sięgnąć po warzywną przekąskę lub inne danie, w którym znajdziemy dużo warzyw, np. sałatkę w stylu meksykańskim z kurczakiem, czerwoną fasolą, kukurydzą i grzankami Dobra Karma (15,99 zł/szt.) lub orientalną propozycję: kurczaka po syczuańsku z makronem ryżowym, marchewką, papryką, fasolką edamame i czarnym sezamem Szamamm (15,99 zł/szt.).
Bo talerz pełen barw to nie tylko uczta dla oczu, ale i inwestycja w dobre samopoczucie.
i