Kolorowy talerz, lepsze samopoczucie. „Porcja DobreGO!” od Żabki z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

2025-11-04 14:00

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja, by spojrzeć na swój talerz nie tylko pod kątem kalorii, ale… i kolorów. Bo jak się okazuje, im bardziej barwny posiłek, tym więcej dobra dla naszego ciała i umysłu. Ten trend wpisuje się w filozofię linii „Porcja DobreGO!” od Żabki, zachęcającej do wybierania zbilansowanego jedzenia na co dzień.

żabka

i

Autor: żabka/ Materiały prasowe

8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego ideą jest przypomnienie, że zbilansowana dieta może być pyszna, prosta i kolorowa. A gdy mowa o ferii barw na talerzu, to trudno wyobrazić sobie ją bez owoców i warzyw.

I tak czerwone pomidory i papryka dostarczają likopenu, który wspierają serce. Pomarańczowe marchewki i dynia to bogactwo beta-karotenu, ważnego dla skóry i wzroku. Zielone warzywa liściaste są źródłem kwasu foliowego, a fioletowe owoce, takie jak borówki czy jagody, dostarczają antyoksydantów, które pomagają spowolnić procesy starzenia.

Choć wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe, w natłoku obowiązków często umykają nam z naszego żywieniowego radaru. Bo kto ma czas na to, by regularnie wybierać się na targ po warzywne zakupy? Tymczasem zgodnie z zaleceniami WHO powinnyśmy spożywać ok. 400 gramów owoców i warzyw dziennie. Jak zatem zadbać o optymalne posiłki wtedy, gdy brakuje nam czasu? Np. sięgając po gotowe, ale dobrze zbilansowane i bogate w warzywa i owoce posiłki z linii „Porcja DobreGO!” od Żabki.

Zobacz też: "Porcja DobreGO!" od Żabki wspiera niemarnowanie żywności. Wybieraj zbilansowane, pełnowartościowe produkty na każdą porę dnia

IZABELLA KRZAN przejmuje ESKA.pl

Dlaczego warto „jeść tęczę”?

Kolory na talerzu są odzwierciedleniem obecności naturalnych związków bioaktywnych, takich jak karotenoidy, polifenole czy antocyjany – wyjaśnia Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka i ekspertka ds. żywienia Grupy Żabka. – Każda z tych grup substancji pełni w organizmie określoną funkcję ochronną: wspiera układ odpornościowy, reguluje metabolizm, działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu krążenia. Im większą mamy różnorodność barw na talerzu, tym szersze spektrum składników odżywczych sobie dostarczamy. „Jedzenie tęczy” to prosta strategia prozdrowotna, potwierdzona badaniami naukowymi – dodaje ekspertka.

Ideę kolorowego talerza promuje również linia „Porcja DobreGO!” od Żabki. Jednym z jej celów jest zachęcenie konsumentów do świadomego sięgania po produkty łączące wygodę i wartość odżywczą. „Porcja DobreGO!” pokazuje, że zrównoważone jedzenie może być szybkie, łatwo dostępne i dopasowane do codziennego tempa życia. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany i zamiast po batonika sięgnąć po warzywną przekąskę lub inne danie, w którym znajdziemy dużo warzyw, np. sałatkę w stylu meksykańskim z kurczakiem, czerwoną fasolą, kukurydzą i grzankami Dobra Karma (15,99 zł/szt.) lub orientalną propozycję: kurczaka po syczuańsku z makronem ryżowym, marchewką, papryką, fasolką edamame i czarnym sezamem Szamamm (15,99 zł/szt.).

Bo talerz pełen barw to nie tylko uczta dla oczu, ale i inwestycja w dobre samopoczucie.

żabka

i

Autor: żabka/ Materiały prasowe