dieta

i

Autor: Canva

Zdrowy styl życia

W nowym roku wyeliminuj te dwa składniki z diety. One niszczą Twoje zdrowie!

2023-12-28 13:10

Warto inwestować czas i uwagę w to, co znajduje się na naszych talerzach, by cieszyć się długotrwałym dobrym samopoczuciem, ale również zdrowiem. Eliminacja tych dwóch szkodliwych składników z diety może przynieść szereg korzyści, takich jak poprawa wagi, obniżenie ryzyka chorób serca czy zwiększenie ogólnej kondycji zdrowotnej. Wyeliminuj je z diety i wprowadź pozytywne zmiany w swoich nawykach żywieniowych.

Zdrowa dieta jest kluczem do dobrego samopoczucia, witalności i dobrej kondycji fizycznej. To pokarm dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, dlatego warto zadbać o to, by były w nim witaminy i minerały niezbędne do rozwoju oraz regeneracji organizmu. Witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany są fundamentem dla każdej komórki naszego ciała. Ich odpowiednia ilość i jakość wpływa na naszą odporność oraz energię. Warto również pamiętać o tym, że nie tylko ciało, ale także umysł czerpie korzyści ze zdrowej diety. Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa, owoce, orzechy i pełnoziarniste produkty zbożowe może wpływać korzystnie na nasze zdrowie psychiczne. Istnieją jednak też takie składniki, które dla naszego organizmu są prawdziwą zmorą. Szczególnie w nadmiarach.

Hity, które podbijają TikToka. Stały się viralami!

Zdrowie - dieta

Nasz codzienny jadłospis powinien być bogaty w wiele witamin i składników, które są niezbędne dla organizmu. Niestety, obecność niektórych produktów w diecie powoduje, że szybciej się starzejemy. Mowa np. o czerwonym mięsie, które przyczynia się do pojawiania zmarszczek. Jednak to nie wszystko.

  • Cukier

Badania wskazują, że zbyt wysokie spożycie cukru przyczynia się do otyłości, stłuszczenia wątroby, wzrostu poziomów trójglicerydów. To z kolei prowadzi do chorób serca. Decyzja o odstawieniu cukru spowoduje zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, które sprzyja rozwojowi niektórych chorób takich jak Alzheimer, cukrzyca czy zapalenie stawów.

  • Tłuszcze trans

Według naukowców z Harvardu główną przyczyną zgonów są tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w margarynie i tłuszczach roślinnych oraz w fast foodach. Tłuszcze trans zwiększają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i jednocześnie obniżają poziom tego "dobrego" (HDL), co stanowi poważne zagrożenie dla serca.