Darmowa woda w restauracjach? Lewica proponuje ważną zmianę w ustawie

2025-09-24 20:15

Lewica chce, aby klienci restauracji mieli prawo do darmowej szklanki wody z kranu. Posłowie złożyli poprawkę do rządowego projektu nowelizacji ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę, zgodnie z którą lokale gastronomiczne byłyby zobowiązane do wydawania gościom co najmniej pół litra wody kranowej. Politycy podkreślają, że to rozwiązanie proekologiczne.

Woda w kranie

i

Autor: Pixabay.com

Woda w restauracjach będzie za darmo?

Posłowie Lewicy zaproponowali zmiany, które mogą zmienić codzienne funkcjonowanie restauracji w Polsce. Podczas drugiego czytania projektu nowelizacji ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków w Sejmie przedstawiono poprawkę, która zobowiązywałaby restauratorów do wydawania swoim gościom pół litra wody z kranu – bez żadnych dodatkowych opłat.

Projekt nowelizacji, przygotowany w Ministerstwie Infrastruktury przez wiceministra Przemysława Koperskiego (Nowa Lewica), został przyjęty przez rząd w lipcu. Obecnie prace nad nim wchodzą w decydującą fazę.

Poseł Lewicy Piotr Kowal podkreśla, że zmiany mają na celu promowanie picia wody kranowej, która w Polsce spełnia rygorystyczne normy jakości i – po wdrożeniu ustawy – będzie jeszcze lepsza.

– To rozwiązanie ekologiczne, korzystne dla naszej planety, bo ograniczy zużycie plastikowych butelek – zaznaczył.

Projekt Lewicy ma promować wodę z kranu

Parlamentarzysta zwrócił uwagę, że proponowane przepisy nie będą dużym obciążeniem dla właścicieli lokali, a wprowadzenie ich w życie planowane jest od 1 lipca przyszłego roku, co daje przedsiębiorcom czas na przygotowania.

Z kolei wicemarszałkini Senatu Magdalena Biejat przypomniała, że „dostęp do wody to prawo, nie towar”. Jej zdaniem ustawa nie tylko podnosi standardy jakości wody, ale też odpowiada na realne potrzeby społeczne – zapewniając każdemu, kto korzysta z usług gastronomicznych, możliwość ugaszenia pragnienia bez dodatkowych kosztów.

Nowe przepisy wprowadzają także dodatkowe obowiązki informacyjne dla dostawców wody. Konsumenci mają otrzymywać co najmniej raz w roku zestawienie zużycia oraz porównanie cen wody dostarczanej i butelkowanej. Przewidziano również możliwość dostępu online do danych o jakości wody, jej twardości, mineralizacji czy wynikach badań monitoringowych.

Dzięki proponowanym zmianom Polska dołącza do państw, w których dostęp do wody kranowej w lokalach gastronomicznych staje się standardem – rozwiązaniem korzystnym zarówno dla ludzi, jak i środowiska.

QUIZ PRL. Restauracje, cukiernie i bary mleczne, czyli gdzie i co się jadało w Polsce Ludowej
Pytanie 1 z 15
Jak nazywały się wagony restauracyjne w pociągach?
QUIZ PRL. Restauracje, cukiernie i bary mleczne, czyli gdzie i co się jadało w Polsce Ludowej
Śląsk Radio ESKA Google News