Spis treści
„W europejskiej kuchni znajdziemy wiele ikonicznych dań, które zdecydowanie warto spróbować. Linia lotnicza nr 1 w Polsce i w Europie, przygotowała dla smakoszy listę dań must-try z kuchni włoskiej, portugalskiej, hiszpańskiej czy francuskiej. Wierzymy, że przygotowana lista będzie kolejną inspiracją dla naszych pasażerów w trakcie najbliższych podróży wakacyjnych
- powiedziała Alicja Wójcik-Gołębiowska, Head of Comms CEE & Baltics w Ryanair.
Włochy
W Neapolu można zjeść Neapolitańską Pizzę z pomidorami San Marzano, mozzarellą di bufala, świeżą bazylią i aromatyczną oliwą z oliwek. Zwiedzając Rzym popularna w tym rejonie niezwykle popularna jest Pasta Cacio e Pepe z makaronem spaghetti lub tonnarelli z tartym serem pecorino romano i czarnym pieprzem. Ryanair realizuje połączenia lotnicze do Włoch z Wrocławia, Modlina, Poznania, Krakowa, Katowic czy Gdańska.
Francja
Jeśli mowa o Paryżu, trzeba tutaj wymienić przede wszystkim: Soupe à l'oignon gratinée, czyli zupę na bazie mięsno-warzywnego bulionu z dodatkiem zapiekanej cebuli, startego sera Gruyère i grzanek. Kolejnym ikonicznym daniem jest słynny Ratatuj (ratatouille) - wywodzi się z Nicei, a jej podstawą są tutaj podsmażane i duszone warzywa takie jak: cukinia, bakłażan, pomidor, cebula i papryka. Wymienionych smaków francuskiej kuchni możemy doświadczyć podróżując liniami Ryanair z Wrocławia, Modlina, Poznania, Krakowa czy Gdańska.
Hiszpania
Odkrywając rejon Walencji, podróżni mogą spróbować Paella Valenciana ryżowego dania z szafranem, które zazwyczaj podaje się z owocami morza, warzywami czy mięsem np. kurczakiem. Drugą propozycją jest Tapas, które bezsprzecznie kojarzy się z Hiszpanią. Danie to powstało w Andaluzji, gdzie kieliszki z winem były przykrywane kromką chleba lub plasterkiem szynki. Do Hiszpanii samolotami Ryanair dolecimy z lotnisk regionalnych takich jak: Modlin, Poznań, Gdańsk czy Kraków.
Portugalia
Krocząc uliczkami Lizbony, warto skosztować Bacalhau à Brás - to szarpany dorsz z dodatkiem cebuli, jajek, ziemniaków, wszystko posypywane jest świeżą pietruszką i czarnymi oliwkami. Kolejny must-try dla smakoszy to Pastel de Nata, kruche babeczki budyniowe z ciasta francuskiego. Przygotowywane są w wielu cukierniach w Lizbonie, smakują wyśmienicie - są słodkie i kremowe. Do Portugalii dolecimy liniami Ryanair z Poznania, Chopina, Modlina, Krakowa lub Wrocławia.