Ten niezwykły grzyb rośnie głównie na... cmentarzach. Mało kto wie, że jest jadalny

2025-08-21 12:44

Lato i jesień to okres, kiedy możemy cieszyć się płodami lasów. Obecnie można znaleźć już całkiem dorodne okazy uwielbianych przez wszystkich borowików i kurek. Może wielu na swojej drodze spotkało także pewien niezwykły grzyb, który przyciąga spojrzenia ametystowym kolorem. Choć wielu omija go szerokim łukiem, jest jadalny!

Mowa o lakówce ametystowej (łac. Laccaria amethystina), czyli niewielkim, ale niezwykle uroczym grzybie, który przyciąga wzrok swoim intensywnym, fioletowym kolorem. Jest to gatunek pospolity, a jednocześnie intrygujący, ze względu na swój nietypowy wygląd.

Jak wygląda lakówka ametystowa?

Lakówki ametystowe są z reguły dość małymi grzybami. Dojrzałe egzemplarze mogą osiągać kapelusz o średnicy nieprzekraczającej 5 cm. Poniżej znajdziecie kilka cech tego grzyba:

  • Kapelusz: Średnica kapelusza waha się od 1 do 5 cm. U młodych osobników jest wypukły, z czasem staje się płaski, a nawet lekko wklęsły. Charakterystyczny jest jego intensywny, fioletowy kolor, który z wiekiem może blaknąć do liliowego lub brązowofioletowego. Powierzchnia kapelusza jest gładka i matowa, często delikatnie pomarszczona.
  • Blaszki: Przyrośnięte lub zbiegające się po trzonie, rzadkie i grube. Również w kolorze fioletowym, jaśniejszym niż kapelusz.
  • Trzon: Smukły, cylindryczny, o wysokości od 3 do 10 cm i grubości od 0,3 do 1 cm. Kolor trzonu jest podobny do kapelusza, ale często jaśniejszy, włóknisty i kruchy. U podstawy trzonu widoczna jest biała grzybnia.
  • Miąższ: Cienki, wodnisty, o fioletowym odcieniu, który z wiekiem staje się blady.

Zobacz także: Ten bajkowy grzyb występuje w polskich lasach. Jest jadalny, ale Polacy omijają go szerokim łukiem

Grzyby-zombie, psychodeliki i... maślaki. Dlaczego świat grzybów jest tak fascynujący? Marta Wrzosek

Pochodzenie i występowanie lakówki ametystowej

Lakówka ametystowa występuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce jest grzybem pospolitym, spotykanym w lasach liściastych i iglastych, a także w parkach i ogrodach, a także na... cmentarzach!  Preferuje gleby kwaśne i wilgotne, o dużej zawartości amoniaku i związków azotu, stąd często rośnie właśnie przy cmentarzach, lub w miejscach, w których znajdują się zwłoki. Z racji terenów, na których występuje, lakówka ametystowa ma zastosowanie w kryminalistyce. Uważa się, iż lokalizacja, w której pojawia się grzyb, może wskazywać na miejsce pochówku.

Lakówka ametystowa - jadalność i walory smakowe

Lakówka ametystowa jest powszechnie uważana za grzyb jadalny. Niestety, grzybiarze nieczęstą po nią sięgają, gdyż nie jest przez nich ceniona ze względu na swoje nikłe walory smakowe. Miąższ jest cienki i wodnisty, a smak delikatny, bez wyraźnych cech. Niektórzy uważają, że ma lekko ziemisty posmak. Z tego powodu lakówka ametystowa nie jest grzybem poszukiwanym przez grzybiarzy i często jest pomijana. Chociaż lakówka ametystowa jest uważana za jadalną, trzeba zachować ostrożność przy zbieraniu grzybów. Należy upewnić się, że grzyb został prawidłowo zidentyfikowany, aby uniknąć pomyłki z innymi, potencjalnie trującymi gatunkami.