Magda Gessler

i

Autor: AKPA

Wielkanoc 2024

Magda Gessler zdradziła sekret idealnego żurku. Nie dodawaj tego produktu!

2024-03-20 9:41

Restauratorka podkreśla, że tradycyjny żurek wielkanocny powinien być odpowiednio kwaśny, świetnie doprawiony, odrobinę tłusty choć jednocześnie lekki. Magda Gessler zdradziła, co zrobić, by uzyskać smaczną, zdrową zupę. Okazuje się, że sekret tkwi przede wszystkim w jednym składniku. Przy okazji zdradziła jednak kilka tipów, dzięki którym Wasze rodziny będą prosiły o dokładkę.

Żurek na Wielkanoc 2024 odgrywa kluczową rolę na świątecznym stole. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo, jednak nie wszystkie idealnie się sprawdzają. Choć część z nich pochodzi z poszczególnych regionów naszego kraju, a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, to niektóre wymagające podniebienia nie przepadają za jego smakiem. Co zrobić, by zupą zajadali się wszyscy domownicy? Okazuje się, że sekret tkwi w jednym nietypowym składniku. Tak przynajmniej twierdzi Magda Gessler, która znana jest ze swoich wyśmienitych potraw. Po pierwsze - należy wybierać tylko kiełbasy, które są szarawe. Dlaczego? Różowawy odcień kiełbasy mówi o tym, że jest to produkt z peklosolą, której dodatek nie jest pożądany. Co więcej, restauratorka doradza, by białą kiełbasę parzyć w wywarze przed dodaniem do niego zakwasu. Po drugie - prowadząca program Kuchenne rewolucje zdradziła, że dodaje do swego wielkanocnego żurku kilka grzybów, by wydobyć pełnię smaku z dania. To jednak nie wszystko.

Aktorzy, do których WSZYSCY stracili szacunek | To Się Kręci #32

Wielkanoc 2024 - żurek

Restauratorka zdradza, by tradycyjną, świąteczną zupę zacząć przygotowywać trzy dni przed Wielką Niedzielą. Chodzi o przygotowanie własnego zakwasu. Jak to zrobić? Do wysokiego naczynia wsyp 350 gramów mąki razowej i dolewaj do niej wrzącą wodę. Rób tak do uzyskania gładkiej masy. Dodaj 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie zamieszaj. Po trzech dniach przerzedź zakwas. Przepis na wielkanocny żurek według Magdy Gessler, to przede wszystkim zrezygnowanie z produktu, który dla wielu jest podstawą dobrej zupy. Chodzi o śmietanę, która sprawia, że danie jest mniej kwaśne.

I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - zdradziła w rozmowie z Faktem.

A jak u Was robi się żurek? Czy dodajecie do niego śmietanę przed podaniem?