Facebook - nowa funkcja sprawi, że od razu dowiesz się, że ktoś ukradł twoje zdjęcie!

2020-09-22 11:20 MK
Nowy Facebook. Jak go wyłączyć i przełączyć na starego FB?
Autor: pixabay.com Nowy Facebook. Jak go wyłączyć i przełączyć na starego FB?

Zapewne nieraz słyszeliście o tym, że ktoś ukradł komuś zdjęcie i zamieścił je w swoich mediach społecznościowych. Takich afer, często z udziałem popularnych gwiazd show-biznesu, było już sporo. Jak się okazuje, na tyle dużo, że problemem tym postanowili zająć się zarządzający Facebookiem. W serwisie testowane jest nowe urządzenie, które pomoże użytkownikom. Więcej na ESKA.pl.

Facebook - nowe narzędzie, które testują zarządzający serwisem ma pomóc użytkownikom w ubieganiu się o prawa do zdjęć, których są autorami. Zarówno na Facebooku, jak i podległych mu serwisach, w tym głównie na Instagramie, każdego dnia publikowanych jest mnóstwo zdjęć. Niestety, wiele z nich tak naprawdę nie należy do osób, które zamieściły je w sieci. Użytkownicy popularnych mediów społecznościowych często zapominają o przepisach prawa autorskiego i zamieszczają u siebie na profilach fotografie tylko dlatego, że im się podobają i pasują do prezentowanego przez nich contentu.

Problem z używaniem cudzych zdjęć jest na tyle duży, że w końcu postanowili zająć się nim właściciele najpopularniejszego serwisu społecznościowego na całym świecie. Jak poinformował serwis Verge, obecnie testowane jest nowe narzędzie, tak zwany Menadżer Praw, dzięki któremu użytkownicy będą mogli kontrolować, czy ich zdjęcie nie zostało skradzione i nielegalnie opublikowane przez innych korzystających z FB czy Instagrama. Jak to działa?

ESKA XD #002

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Facebook - nowe narzędzie uchroni przed kradzieżą zdjęć

Na ten moment dostęp do nowego narzędzia mają tylko wybrani użytkownicy. Według dostępnych w sieci informacji, początkowo będą mogli z niego korzystać właściciele największych stron na Facebooku czy Instagramie, a z czasem kolejne osoby. Aby skorzystać z tej opcji, należy przesłać plik CSV z obrazem oraz wszystkimi jego metadanymi. Następnie menadżer będzie sprawdzał, czy jest ono udostępniane na innych profilach. Po otrzymaniu raportu autor będzie mógł podjąć decyzję o usunięciu zdjęcia.

Najnowsze