Franciszek Sterczewski

Autor: Artur Hojny Franciszek Sterczewski

Poseł Sterczewski przeprasza za jazdę po alkoholu. Chce uchylenia immunitetu

2022-06-28 20:19

Franciszek Sterczewski przeprasza za jazdę rowerem po alkoholu. Poseł został zatrzymany do kontroli przez funkcjonariuszy policji w nocy z poniedziałku na wtorek. Odmówił badania alkomatem powołując się na immunitet poselski. Teraz wydał oświadczenie.

Aktualizacja, godz. 20.20

Poseł zadeklarował, że zrezygnuje z zasiadania w Parlamentarnym Zespole ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego - poinformowała jego przewodnicząca Agnieszka Dziemianowicz-Bąk z Lewicy.

Aktualizacja, godz. 19.20

Poseł Franciszek Sterczewski poinformował we wtorek, że wysłał na policję zgłoszenie w związku ze swoją nieprzepisowa jazdą na rowerze. Chce dobrowolnego uchylenia immunitetu i pociągnięcia do odpowiedzialności.

Poseł Sterczewski przeprasza za jazdę po alkoholu

Poseł Franciszek Sterczewski wydał oświadczenie ws. informacji dotyczących jazdy na rowerze pod wpływem alkoholu.

- Szanowni Państwo, chciałbym wszystkich bardzo przeprosić za moje wczorajsze zachowanie. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca i nigdy się już nie powtórzy. W ramach zadośćuczynienia wpłacę 5000 zł na rzecz Fundacji Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych Amber - napisał poseł w mediach społecznościowych.

ZRANIONE PTAKI, TRENING WERSOW, WERSY QUEBO, DIESEL VS BENZYNA | ESKA XD #051

Czy mógłbyś zostać policjantem w drogówce? Rozwiąż ten test i przekonaj się!

Gdy kogoś nie znam, oceniam go po jego wyglądzie

Interwencja policji

Na nagraniach pokazujących przebieg interwencji policji widać, że rowerzystą jest poseł KO. Mundurowi wyjaśniali mu, że zatrzymują go do kontroli z powodu stanu technicznego roweru. Sterczewski nie włączył tylnego światła, a w przednim - jak powiedział - wyładowała mu się "bateryjka".

Czytaj także: Franciszek Sterczewski zatrzymany przez policję. Jechał rowerem po alkoholu

Po tym, jak policjanci chcieli przebadać parlamentarzystę alkomatem, powiedział on: "Ja dziękuję", a następnie pokazał legitymację poselską. Po wymianie zdań z posłem jeden z policjantów zwrócił się do drugiego, aby zapisał w notatce, że od posła "jest wyczuwalna bardzo silna woń alkoholu". Sterczewski w czasie interwencji został zapytany, czy spożywał alkohol, jednak na filmie nie słychać wyraźnie jego odpowiedzi.

Jaki mandat za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości?

Zgodnie z nowym taryfikatorem za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości grozi mandat w wysokości 2500 złotych, a po spożyciu mniejszej ilości alkoholu (0,2-0,5 promila) - w wysokości 1000 złotych.