Popularny produkt spożywczy wycofany ze sklepów Lidl. Wykryto w nim groźne bakterie

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

Popularny produkt spożywczy wycofany ze sklepów Lidl! Wykryto w nim groźne bakterie

2023-02-20 20:30

Salmonella w popularnym produkcie z Lidla! Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) informuję o wykryciu bakterii w partii salami pochodzącego z Włoch. Chodzi o Salame Strolghino, które cieszy się wśród klientów sporą popularnością. Sprawdźcie, czy macie je w domu!

"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie GIS. Producent we Włoszech jak i dystrybutor w Polsce wdrożyli już procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.

Ze sprzedaży wycofana została partia Nr. 16 Salame Strolghino. Data minimalnej trwałości, którą znajdziemy na opakowaniu to: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023. Jeśli zakupiliście ten produkty, to lepiej szybko pozbądźcie się go z lodówki. GIS podkreśla, że nie wolno spożywać produktu.

Joe Biden w Kijowie! Niespodziewana wizyta prezydenta USA na Ukrainie

Salmonella - co to? Jakie są objawy zakażenia?

Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, grupujący Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Objawy początkowe zakażenia podobne są do zwykłego nieżytu żołądka i jelit. Występować mogą również:

  • ostry ból brzucha,
  • ból głowy,
  • dreszcze,
  • gorączka.

W przypadku pojawienia się wymienionych objawów należy natychmiast skonsultować się z lekarzem. Do zakażenia salmonella może dochodzić między innymi wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności.

Quiz. Azja na talerzu, czyli co wiesz o tamtejszych przysmakach?
Pytanie 1 z 12
Z czego powstaje tofu, czyli tradycyjny składnik kuchni chińskiej?