Wielkanocny mazurek 2025. Ten z przepisu Magdy Gessler podbije twoje kubki smakowe. Jest prosty w przygotowaniu i ma sekretny składnik

2025-04-08 14:35

Wielkanoc bez słodkości? Trudno to sobie wyobrazić. Jednym z tych deserów, który zawsze musi pojawić się na świątecznym stole, jest oczywiście mazurek. Kruche ciasto z dowolnym nadzieniem i piękną dekoracją to prawdziwy symbol tych świąt. I chociaż przepisów na nie jest mnóstwo, łączy je zawsze kruchy spód. Magda Gessler ma na to świetny przepis.

Magda Gessler

i

Autor: AKPA

Choć mazurek wydaje się naszym typowo polskim wynalazkiem, to pierwsze przepisy na to ciasto przywędrowały z Turcji. Dopiero po wiekach zadomowił się u nas na dobre i dziś nikt już nie pamięta o jego egzotycznych korzeniach. Wiedzieliście, że w przeszłości był traktowany jako nagroda po Wielkim Poście, Stąd pewnie ta bogata forma i dekoracja.

Wielkanocny mazurek różni się od tarty przede wszystkim konsystencją ciasta. Według Magdy Gessler mazurek powinien być lekki, kruchy i delikatnie tłusty. Taki balans osiąga się właśnie dzięki odpowiednim proporcjom mąki, masła i sekretnego skłądnika. To mały trik, który robi wielką różnicę.

Zobacz też: Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Ten błąd popełniamy najczęściej

ESKA_Lara Gessler z nowym uśmiechem. Poddała się modzie na perfekcyjnie białe zęby

Mazurek wielkanocny 2025 - Magda Gessler

Jeśli chodzi o tradycyjne polskie smaki, Magda Gessler to postać, której można zaufać bez dwóch zdań. Restauratorka od lat pokazuje, jak gotować z sercem i dbałością o detale. Tym razem zdradziła przepis na swój mazurek. Jest prosty, ale bajecznie pyszny. Co ciekawe, jej sekret to ugotowane na twardo żółtka. Dzięki nim ciasto jest niesamowicie kruche, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 kostka zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka (potrzebne będą tylko ugotowane żółtka)
  • odrobina zimnej wody
  • szczypta soli

Przepis na mazurek na Wielkanoc

  1. Masło, cukier, sól i przesianą mąkę wrzuć do miski.
  2. Ugotuj jajka na twardo, obierz, oddziel żółtka i dodaj je do reszty składników.
  3. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za suche – dodaj odrobinę zimnej wody.
  4. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 2 godziny.
  5. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez około 20 minut – aż się zarumieni.
  6. Odstaw do ostygnięcia. I gotowe – teraz czas na fantazję!

Dekoracja? W tym przypadku możesz puścić wodze wyobraźni. Kolorowe bakalie, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, pisanki z cukru, czekoladowe zajączki - wszystko będzie świetną opcją. Im bardziej kolorowo, tym lepiej!