Aromatyczna podróż z Tchibo. Odkryj nowe smaki i ulubione rytuały

2025-10-13 15:06

Kawa towarzyszy nam każdego dnia – nic dziwnego, że doczekała się swojego święta, obchodzonego 29 września w Polsce i 1 października na całym świecie, jako Międzynarodowy Dzień Kawy. To idealny moment, by spojrzeć na nią świeżym okiem i otworzyć się na nowe smaki oraz sposoby parzenia. Tym bardziej, że jak pokazują badania, 87% Polaków pije kawę każdego dnia, średnia to 2,4 filiżanki dziennie.

Tchibo

i

Autor: Tchibo/ Materiały prasowe

Mielona czy ziarnista, z mlekiem czy bez – każdy ma swoje preferencje, które mogą się zmieniać. Espresso, przelewowa „czarna”, cappuccino – ta różnorodność pokazuje, że kawa jest nie tylko napojem, lecz także sposobem na budowanie codziennych rytuałów i odpowiedzią na zmieniające się potrzeby.

Kawa to nie tylko smak, ale i rytuały społeczne, które zmieniają się w zależności od sytuacji czy nastroju. Raz preferujemy espresso, które dodaje nam energii do działania, innym razem wybieramy łagodniejsze cappuccino lub latte, sprzyjające relaksowi. Ta zmienność jest również manifestacją indywidualnych potrzeb. Do pewnych smaków dojrzewamy powoli, jedne zostają z nami na dłużej, inne nie, a jeszcze inne odkrywamy nagle i pozostajemy im wierni. Są też takie, do których wracamy „po latach” – mówi Katarzyna Krzywicka-Zdunek, socjolożka, Socjolożki.pl. 

Na każdy smak jest metoda

Kawa sama w sobie także ma różne oblicza. Arabica, delikatna i subtelna, ceniona za owocowe nuty, różni się od Robusty, która daje mocniejszy, bardziej wyrazisty napar. To właśnie ta różnorodność sprawia, że każdy może znaleźć smak dopasowany do siebie

MIX ESKA - Wrzesień 2025

To odzwierciedlenie natury ludzkiej, z naszą chęcią poznawania nowych smaków, ale także powrotu do tego, co znane i stabilne. To zupełnie naturalne – dodaje Katarzyna Krzywicka-Zdunek.

To, co fascynujące w kawie, to fakt, że te same ziarna mogą oferować nam zupełnie różne doznania smakowe. Wystarczy zmienić metodę parzenia. Espresso przygotowane pod wysokim ciśnieniem jest intensywne i gęste, z aksamitną cremą na powierzchni. Ekspres przelewowy pozwala wydobyć z ziaren delikatne nuty owocowe i kwiatowe, tworząc napar klarowny, o niemal herbacianej konsystencji. French press zapewnia kawę pełną, cięższą, z kremową strukturą, a najprostsza „zalewajka” bywa zaskakująco mocna i gorzka, choć trudno o powtarzalny smak. Kluczowe znaczenie mają także temperatura parzenia (najlepsze efekty daje 90-96°C) oraz jakość wody, które potrafią całkowicie odmienić smak napoju.

Eksperymentowanie z kawą to świetne zajęcie dla każdego, kto chce lepiej poznać ten napój, ale także swoje preferencje. Nawet ekspresy automatyczne dają sporo możliwości, choćby dzięki zmianie ustawień mielenia. Drobniejsza baza wydłuża ekstrakcję i podkreśla gorycz, grubsza sprawia, że napar staje się lżejszy i bardziej kwasowy. To prosty trik, a może całkowicie zmienić charakter naszej codziennej kawy – podpowiada Helena Frankowska, trenerka i baristka Tchibo.

Inspiracje na każdy dzień

Międzynarodowy Dzień Kawy, przypadający na przełom września i października, to doskonały pretekst, aby spojrzeć na swój codzienny rytuał z nowej perspektywy. Właśnie dlatego Tchibo zainicjowało trwający cały październik Festiwal Dobrej Kawy, który rozpoczął się mocnym, kawowym akcentem na stołecznych ulicach. To czas wspólnego świętowania i odkrywania na nowo ulubionego napoju

Zaczęło się od wspólnej celebracji na ulicach Warszawy, gdzie 1 października częstowaliśmy przechodniów gorącą kawą. Ponadto przez cały miesiąc w naszych mediach społecznościowych dzielimy się inspiracjami i przepisami. Wśród nich znajdziemy zarówno modne napoje kawowe, które można z łatwością odtworzyć w domu, jak i desery czy przekąski, w których kawa pełni rolę wyjątkowego składnika kulinarnego – dodaje Mateusz Piłat, Senior Marketing Manager w Tchibo Warszawa.

Dodatkowo w social mediach trwa specjalny konkurs dla kawoszy, w którym do wygrania są m.in. ekspresy automatyczne Tchibo.

Festiwal ma także bardzo praktyczny wymiar. Od 29.09 do 13.10 w sklepach stacjonarnych Tchibo i na www.tchibo.pl obowiązuje promocja -30% na wszystkie kawy (ziarniste, mielone, instant, kapsułki) i akcesoria do jej przygotowania – od ekspresów automatycznych, przez kawiarki, french pressy, po młynki i spieniacze, dostępne są z rabatem -30%. Promocje do -30% na asortyment Tchibo będą obowiązywały również w pozostałych punktach sprzedaży przez cały październik.

Tym, którzy wciąż szukają swojego ulubionego smaku, doradcy Tchibo w sklepach stacjonarnych pomogą dobrać mieszankę najlepiej odpowiadającą indywidualnym preferencjom, podpowiedzą, które ziarna sprawdzą się w konkretnych metodach parzenia, i doradzą, jakie akcesoria mogą ułatwić przygotowanie napoju w domowym zaciszu.

Jak kawa, to Tchibo

Tchibo od ponad 75 lat rozwija swoje kawowe kompetencje i nieustannie poszerza ofertę, by towarzyszyć miłośnikom kawy na całym świecie. W jej portfolio znajdują się zarówno kultowe mieszanki znane od pokoleń, jak i edycje limitowane stworzone dla poszukiwaczy wyjątkowych smaków.

Zgodnie z dewizą Tchibo, kawa to nie tylko napój, ale i podróż przez smaki i aromaty, w której każdy krok może prowadzić do nowego odkrycia. Festiwal Dobrej Kawy to zaproszenie, by tę podróż rozpocząć – i przekonać się, że najlepsza kawa to zawsze ta, która smakuje nam w danym momencie.

Tchibo

i

Autor: Tchibo/ Materiały prasowe