Utracisz dostęp do Facebooka, jeśli TEGO nie zrobisz! Internauci w szoku

2021-12-03 9:10
Utracisz dostęp do Facebooka, jeśli TEGO nie zrobisz! Internauci w szoku
Autor: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/East News / Facebook Utracisz dostęp do Facebooka, jeśli TEGO nie zrobisz! Internauci w szoku

Facebook zaskoczył polskich użytkowników na początku grudnia. Wiele osób po wejściu do aplikacji otrzymało powiadomienie dotyczące utraty konta. Co trzeba zrobić, by uchronić swój profil? O co chodzi? Przekonajcie się sprawdzając szczegóły już teraz.

Spis treści

  1. Facebook Protect 2021 - co to jest?
  2. Facebook Protect 2021 - utrata konta

Włącz funkcję Facebook Protect do 17 grudnia 2021 - tak brzmi część treści powiadomienia, jakie otrzymali użytkownicy aplikacji. Wiele osób zastanawia się, co z tym zrobić. Warto na samym początku zaznaczyć, że nie jest to oszustwo, czy też scam, tylko prawdziwy komunikat wysłany przez administratorów serwisu w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze szczegóły dotyczące nowego programu związanego z bezpieczeństwem pojawiły się w 2019 roku. Polacy otrzymali masowo powiadomienie na początku grudnia 2021. Choć trzeba zauważyć, iż specjalny komunikat Facebooka nie pojawi się u wszystkich. Roboty wybierają użytkowników, których profile są najczęściej odwiedzane. Mowa tu szczególnie o osobach budzących duże zainteresowanie chociażby ze względu na pełniące funkcje publiczne i rozpoznawalne w naszym kraju. Taki użytkownik może być dużo bardziej narażony na zagrożenia takie jak ataki hakerskie. O co chodzi? Co to jest Facebook Protect?

WhatsApp niczym Messenger? Nadchodzą zmiany!

Sara James przed Eurowizją Junior w ESKA Live! [KONCERT]

Facebook Protect 2021 - co to jest?

Co to jest Facebook Protect 2021? To nic innego, jak program ochrony użytkowników, za który odpowiadają administratorzy popularnego serwisu. Społeczność za jego sprawą ma czuć się bezpieczna i pewna, że nikt niespodziewanie nie przejmie ich konta. Pomysłodawcy wytłumaczyli to na konkretnym przykładzie: - W okresie poprzedzającym wybory pewne osoby, na przykład kandydaci, ich sztaby wyborcze i osoby sprawujące urzędy publiczne, mogą być atakowane przez użytkowników naruszających zasady na platformach społecznościowych, takich jak Facebook czy Instagram. Konta, które są bardziej narażone na zagrożenia w okresie wyborczym. 

Facebook Protect 2021 ma zapewnić bezpieczeństwo i sprawić, że konta zarejestrowane w programie będą mieć wzmocnioną ochronę, dzięki takim mechanizmom jak uwierzytelnianie dwuskładnikowe oraz monitorowanie pod kątem potencjalnych zagrożeń ze strony hakerów. W aplikacji Facebooka użytkownicy otrzymali następujące powiadomienie:

Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób, dlatego wymagamy silniejszych zabezpieczeń. Facebook Protect to zaawansowany program zabezpieczeń, który ułatwi ochronę kont takich jak Twoje. Włącz funkcję Facebook Protect do 17 grudnia 2021. Po tym terminie utracisz dostęp do swojego konta na Facebooku, dopóki jej nie włączysz.

Facebook Protect 2021 - utrata konta

Facebook Protect to obowiązkowy program, zgodnie z nowymi zasadami korzystania z serwisu. Jeśli pojawiło się wam takie powiadomienie i nie wstąpicie do programu ochrony użytkowników, to wasze konto zostanie zawieszone. Administratorzy dali czas do 17 grudnia. W każdej chwili jednak po upłynięciu terminu będzie można dołączyć do programu i tym samym przywrócić swoje konto. 

Facebook Protect - co to jest i o co chodzi? Jak włączyć i czym jest Facebook Protect?

Facebook Protect - co to jest i o co chodzi? Jak włączyć i czym jest Facebook Protect?
Autor: Facebook Facebook Protect - co to jest i o co chodzi? Jak włączyć i czym jest Facebook Protect?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Najnowsze