W PRL-u gotowało się z tego, co akurat było pod ręką, a że nie zawsze było tego dużo, to kuchnia PRL-u była sztuką kombinowania. Brakowało mięsa, egzotycznych przypraw czy świeżych owoców, ale za to było serce, kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś pysznego z praktycznie niczego.
Na rodzinnych stołach królowały placki ziemniaczane, schabowy z mortadeli, śledzik na zakąskę, galareta z mięsem i nieśmiertelne koreczki z żółtego sera i kiełbasy. A na deser? Budyń, ciasto albo drożdżówka z kruszonką.
Chcesz sprawdzić, ile pamiętasz z tamtych smaków? Przygotowaliśmy specjalny quiz, który nie tylko przetestuje twoją wiedzę o kuchni PRL, ale też może sprawi, że zapragniesz znów zjeść coś jak za dawnych lat. Jeśli wychowałeś się w tamtym czasie, pewnie pójdzie ci naprawdę nieźle. Ale uwaga, młodsi uczestnicy mogą być w szoku, gdy dowiedzą się, co ich rodzice i dziadkowie kiedyś jedli.
Zobacz też: To urocze imię było hitem w PRL. Teraz wróciło, ale w skróconej formie