jedzenie PRL

i

Autor: Canva

quiz

Trudny quiz z PRL-u. Pytamy o jedzenie i przysmaki

2025-05-20 16:43

Choć czasy PRL-u dawno już minęły i są przeszłością wielu Polaków, zwłaszcza tych po czterdziestce, to niektórzy ze sporą nostalgią wspominają tamte dni. A co najlepiej przypomina dzieciństwo? Oczywiście smaki. I to nie byle jakie, tylko te konkretne, z kuchni babci, z wakacji u cioci czy z obiadów w szkolnej stołówce. Sprawdźmy, jak dobrze je pamiętacie.

W PRL-u gotowało się z tego, co akurat było pod ręką, a że nie zawsze było tego dużo, to kuchnia PRL-u była sztuką kombinowania. Brakowało mięsa, egzotycznych przypraw czy świeżych owoców, ale za to było serce, kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś pysznego z praktycznie niczego.

Na rodzinnych stołach królowały placki ziemniaczane, schabowy z mortadeli, śledzik na zakąskę, galareta z mięsem i nieśmiertelne koreczki z żółtego sera i kiełbasy. A na deser? Budyń, ciasto albo drożdżówka z kruszonką.

Chcesz sprawdzić, ile pamiętasz z tamtych smaków? Przygotowaliśmy specjalny quiz, który nie tylko przetestuje twoją wiedzę o kuchni PRL, ale też może sprawi, że zapragniesz znów zjeść coś jak za dawnych lat. Jeśli wychowałeś się w tamtym czasie, pewnie pójdzie ci naprawdę nieźle. Ale uwaga, młodsi uczestnicy mogą być w szoku, gdy dowiedzą się, co ich rodzice i dziadkowie kiedyś jedli.

Zobacz też: To urocze imię było hitem w PRL. Teraz wróciło, ale w skróconej formie

Tak wyglądały Święta Bożego Narodzenia w PRL. To był zupełnie inny świat_ESKA
Trudny quiz z PRL-u. Pytamy o jedzenie i przysmaki
Pytanie 1 z 10
Z czego robiono tzw. zupę nic?