Pomarańcze

i

Autor: pixabay.com/NoName_13

Te owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C. Po nie warto sięgać

2023-11-23 8:45

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to związek, który od lat wykorzystywany jest w medycynie. Wszystko za sprawą tego, że ma on ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ponieważ uczestniczy w wielu procesach życiowych. Ludzki organizm nie jest w stanie sam jej wytworzyć, dlatego musimy dostarczać witaminę C z pożywieniem. Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C? Sprawdźcie.

Witamina C zdecydowanie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, wpływa na układ odpornościowy, zwiększa przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie kolagenu i w przekształcaniu cholesterolu do kwasów żółciowych, zwalcza wolne rodniki, wspiera proces gojenia ran, wzmacnia zęby i dziąsła czy też likwiduje bakterie, przez które powstaje próchnica. W jakich owocach i warzywach znajdziemy najwięcej witaminy C?

Poradnik zdrowie: Witamina C

Owoce i warzywa, które zawierają najwięcej witaminy C

Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi: 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet, 90 mg u mężczyzn. Jeżeli chodzi o wysoką zawartość witaminy C wśród owoców, pochwalić się nią mogą: jeżyny, kiwi, pomarańcza, cytryna, ananas, grejpfrut, guawa, truskawki, papaja, acerola, czarna porzeczka. Wśród warzyw liderami są: brokuły, kalafiory, papryka i brukselka. Sporo witaminy C występuje również w cebuli, szpinaku, zielonym groszku, pomidorach czy ziemniakach.

Rozgrzewająca herbata - te dodatki nadają wyjątkowy smak