Hortex

i

Autor: Materiały prasowe

Hortex

Mrożona pizza – jak ją piec, rozmrażać i podawać

2024-03-29 9:59 Materiał sponsorowany

Pizza o idealnie chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem i aromatycznym sosem pomidorowym to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Idealna kompozycja smaków i aromatów zawładnęła kubkami smakowymi milionów łasuchów. Czy mrożona pizza może być równie smaczna co ta z włoskiej trattorii? Oczywiście! Wystarczy, że poznasz nasze sprytne triki na przygotowanie takiego dania. Spróbuj, a na stałe zagości w twoim domowym menu!

Pizza to niezwykle smaczny i szybki sposób na obiad czy kolację. To także najpopularniejszy comfort food, czyli jedzenie na poprawę humoru. Zdarza się, że potrzebujesz przygotować coś pysznego w zaledwie kilka chwil. Dlatego też warto mieć zawsze wśród swoich domowych zapasów wysokiej jakości, mrożone pizze w ulubionych smakach.

Wybierając w sklepie konkretny produkt, zwróć uwagę na to, by:

  • miał on czysty skład;
  • był odpowiednio przechowywany;
  • był produktem godnej zaufania firmy.

Mrożona pizza, którą można podgrzać w mig, to rozwiązanie dobre dla niemal wszystkich. Są jednak smakosze, którzy szczególnie polubią to rozwiązanie.

Osoby, które uwielbiają pizzę, ale nie dysponują nieograniczonym budżetem, z pewnością docenią znacznie niższą niż w pizzerii cenę. Do tej grupy z pewnością zaliczyć można stawiających pierwsze kroki w dorosłość studentów, ale też osoby świadomie rozporządzają swoimi wydatkami. Szybki posiłek tego typu docenią też ci, które nie mają zbyt wiele czasu na klasyczne gotowanie, ponieważ inne zajęcia zajmują im niemal cały dzień. Także ci, którzy po prostu nie lubią samodzielnie przygotowywać posiłków, ucieszą się z możliwości skrócenia tej czynności do minimum.

Najlepsza pizza mrożona – co zrobić, by była idealna?

Chcesz, by mrożona pizza smakowała tak jak ta z włoskiej restauracji? Jest to możliwe, ale musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach. To dzięki nim ser będzie ciągnący, ciasto idealnie chrupiące, a sos aromatyczny.

Kluczem do sukcesu jest wybór wysokiej klasy mrożonego produktu. To podstawa udanego dania! Ważna jest także odpowiednia temperatura podgrzewania. To danie najlepiej jest piec krótko i intensywnie, ok. 15 minut i w temperaturze co najmniej 230oC. Innym trikiem jest skropienie pizzy odrobiną oliwy extra virgin.

Tak przygotowane danie to znacznie tańsze i pyszniejsze rozwiązanie niż klasyczny fast food. Możesz wzbogacić mrożoną pizzą o pełne witamin chrupiące warzywa, aby urozmaicić jej smak.

Dlaczego mrożona pizza to świetna alternatywa dla tej zamówionej z restauracji fast food?

  • nie rujnuje domowego budżetu;
  • nie musisz martwić się, że dotrze zimna;
  • nikt nie pomyli składników twojej ulubionej wariacji na temat pizzy;
  • jej pełny skład jest dostępny na opakowaniu – wiesz, co jesz;
  • bez trudu dopasujesz ją do swoich upodobań;
  • jest często mniej tłusta;
  • zawsze może czekać w twojej zamrażarce.
Hortex

i

Autor: Materiały prasowe

Jak podgrzewać mrożoną pizzę? Poznaj możliwości

Podgrzewanie mrożonej pizzy jest proste. Do wyboru masz kilka różnych sposobów.

Najpopularniejszym jest, rzecz jasna, użycie piekarnika. Zaletą tego rozwiązania jest odpowiednie podgrzanie pizzy z każdej strony i nadanie jej odpowiedniej chrupkości. Warto jednak pamiętać, że sposób ten wymaga najwięcej czasu.

Dużo szybciej podgrzejesz pizzę, korzystając z patelni bądź mikrofalówki. W pierwszym przypadku możesz mieć jednak trudności z równomiernym rozłożeniem ciepła. Pizza może przypalić się od spodu, pozostając jednocześnie nadal chłodna u góry. W mikrofalówce natomiast łatwo można danie przesuszyć. W tym przypadku skrop nieco pizzę wodą bądź oliwą i podgrzewaj pod przykryciem.

Istnieją także specjalne piecyki do pieczenia pizzy. W mig rozgrzewają się one do odpowiedniej temperatury i równie szybko podgrzewają danie. Ich minusem są cena oraz gabaryty, które mogą zabierać zbyt wiele miejsca w niedużej kuchni.

Hortex

i

Autor: Materiały prasowe

Kamienie do pizzy

Dużym ułatwieniem w przygotowywaniu pysznej pizzy są specjalne kamienie. Pozwalają one na równomierne rozłożenie ciepła i szybkie podgrzanie posiłku tak, by smakował jak podczas włoskich wakacji.

Na rynku dostępne są różne rodzaje kamieni, a wśród nich:

  • kamień granitowy – jest dosyć tani i gładki, co sprawia, że czyści się go bez problemu, jest też bardzo trwały i nie pęka zbyt łatwo, dobrze rozprowadza ciepło, jego nagrzanie wymaga nieco czasu;
  • kamień ceramiczny – nagrzewa się w mig, ale bardzo łatwo pęka, jest najtańszy z prezentowanych kamieni, gładka powierzchnia pozwala na szybkie i bezproblemowe czyszczenie;
  • kamień szamotowy – to połączenie wytrzymałej glinki z kruszywem, jest odporny na pęknięcia, długo utrzymuje temperaturę, jednak porowata powierzchnia może utrudniać jego czyszczenie;
  • kamień wulkaniczny – jest bardzo trwały, świetnie utrzymuje i oddaje ciepło, to rozwiązanie premium – korzystają z niego najlepsze, włoskie restauracje, jest jednak bardzo ciężki i drogi.

Aby sprawnie korzystać z kamienia do pizzy, musisz pamiętać o tym, by:

  • nie używać tłuszczu, który wnika w pory kamienia i go przebarwia;
  • porządnie nagrzać kamień przed pieczeniem pizzy, by odpowiednio oddawał on ciepło;
  • od czasu do czasu odpowiednio impregnować kamień, by służył ci jak najdłużej;
  • unikać gwałtownych zmian temperatury, które mogą skutkować pęknięciem kamienia – lepiej odczekać, aż piekarnik zupełnie ostygnie i dopiero wtedy wyjąć chłodny już kamień.

Hortex – pizza jak z najlepszej pizzeriiHortex to znana i lubiana przez Polaków marka mrożonych pyszności. Dzięki dbałości o nawet najmniejszy szczegół zyskała uznanie konsumentów. Pizze mrożone oferowane przez tę markę charakteryzują się przede wszystkim wysoką jakością każdego ze składników. Ciasto jest niezwykle chrupiące – niczym we włoskiej trattorii, a sos pełen aromatycznych ziół.

Dostępne są różne warianty tego smakowitego dania, także w wersjach wegetariańskich:

  • z szynką i pieczarkami;
  • salami;
  • 4 sery;
  • klasyczna margherita.

Produkty Hortex są łatwo dostępne. Bez trudu znajdziesz je niemal w każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu zawsze możesz schrupać swoją ulubioną pizzę.

Listen on Spreaker.