Tradycja wielkanocna mówi, że w Wielka Sobotę powinno udać się do kościoła, by poświęcić koszyczek, a właściwie to umieszczone w nim jedzenie. Proces ten ma miejsce w świątyniach zazwyczaj w godzinach porannych, co również warto mieć na uwadze. Co jednak powinno znaleźć się w koszyczku? To warto kupić wcześniej, bo w Wielka Sobotę z dostaniem tych produktów może być już problem.
Najważniejszy jest chleb. Ma on symbolizować eucharystię, a jego brak na świątecznym stole i w koszyczku zgodnie z tradycyjnym przesądem mówi o ryzyku nieurodzaju i głodu na cały rok. W naszej święcące powinna znaleźć się też sól, która ma chronić przed zepsuciem. Nikogo nie zdziwi też, że powinny znaleźć się tam również jajka – symbol odrodzenia, mocy i życia. Kiełbasa lub inne mięsa, które również powinno się włożyć do koszyczka mają przypominać o składaniu niegdyś ofiary z jagnięcia czy baranka.
Święconka jak przechowywać
Zależnie od regionu i naszej domowej tradycji w koszyczku może znaleźć się ser, wędzone wędliny, bukszpan czy rzeżucha. Ważne jest, by nie kłaść w koszyczku czekolady, nawet czekoladowych jajeczek dla ozdoby. Całość powinniśmy przykryć białą serwetką. Jeśli przygotowaliśmy swój koszyczek wcześniej, warto przykryć go folią spożywczą, którą zdejmiemy w kościele. Święconka pod folią może czekać do Niedzieli Wielkanocnej. Najlepiej, jeśli będzie stała w lodówce ze względu na mięso i jajka czy ewentualnie maślanego baranka.