Masz takie jajka w domu? Lepiej się ich pozbądź! GIS ostrzega przed salmonellą

i

Autor: pexels.com/ zdjęcie ilustracyjne Masz takie jajka w domu? Lepiej się ich pozbądź! GIS ostrzega przed salmonellą

Masz takie jajka w domu? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Możesz zarazić się salmonellą

2021-10-16 19:45

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował nowe ostrzeżenie. Tym razem dotyczy określonej partii jaj z chowu klatkowego. Na powierzchni ich skorupek stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Szczegóły dotyczące skażonego produktu znajdziesz poniżej.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj z chowu klatkowego. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, by nie spożywać ich, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A
  • Numer partii: 23.10.21.T12
  • Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
  • Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Gorąca 20 Radia ESKA – notowanie 15.10.2021
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

i

Autor: GIS Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

- Zakład Pakowania Jaj posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903 poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowej partii jaj. Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych. Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2