Aż 75% food trucków z uchybieniami! Podmieniali mięso i sery. Kontrole IJHARS ujawniły szokujące praktyki

2025-07-31 12:50

Inspektorzy IJHARS przeprowadzili kontrole w food truckach serwujących zapiekanki, hot-dogi i burgery. Wyniki zaskoczyły – w ponad 75 proc. przypadków wykryto nieprawidłowości, a co piąty posiłek zawierał składniki inne niż deklarowane. Fałszowanie składów, podmienianie serów i brak informacji o alergenach to tylko część problemów.

Hot Dog

i

Autor: Pixabay.com Jesienny Hot Dog
  • Inspekcja IJHARS skontrolowała 81 food trucków w całej Polsce, ujawniając nieprawidłowości w składzie i oznakowaniu dań.
  • W co piątym badanym daniu (głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi) wykryto niezgodności składu z deklaracją, np. obecność mięsa drobiowego i wieprzowego w burgerach wołowych.
  • W ponad 69% skontrolowanych punktów stwierdzono nieprawidłowości w informowaniu o alergenach, składnikach i nazwach dań, np. brak informacji o jajach lub użycie niezgodnych serów.
  • W wyniku kontroli IJHARS nałożył kary na łączną kwotę 31 414 zł, nakazał zniszczenie przeterminowanych produktów oraz wydał zalecenia pokontrolne, stawiając również na edukację przedsiębiorców.
  • Więcej informacji znajdziesz na eska.pl

Nie wszystko było zgodne z opisem w menu

W ogólnopolskiej kontroli mobilnej gastronomii IJHARS zbadał 81 food trucków oferujących głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi. Choć organoleptycznie dania nie budziły zastrzeżeń, analizy laboratoryjne ujawniły, że co piąte danie miało inny skład niż deklarowano.

W niektórych burgerach wołowych wykryto obecność mięsa drobiowego i wieprzowego, mimo że nie była ona wskazana w składzie. Zdarzały się też przypadki stosowania serów niezgodnych z nazwami – np. feta była jedynie serem sałatkowym, a ser owczy zastępowano produktem z mleka krowiego.

Najwięcej błędów dotyczyło oznaczeń i informacji

Najczęstszym przewinieniem był brak poprawnego znakowania produktów. Nieprawidłowości w przekazywaniu konsumentom informacji o żywności stwierdzono w ponad 69% kontrolowanych punktów. Problem dotyczył m.in.:

  • braku informacji o alergenach, np. obecności jaj;
  • składników wymienionych w opisie, które faktycznie nie znajdowały się w potrawie – np. ser mimmolette;
  • nieprecyzyjnych nazw dań – np. „ostry”, które nie wskazywały na rzeczywisty skład;
  • fałszowania nazw używanych składników – zamiast cheddara serwowano goudę.

W jednym z przypadków inspektorzy znaleźli przeterminowane mięso przechowywane w nieodpowiednich warunkach, a w trzech lokalizacjach używano wag bez legalizacji.

Kary, ale i edukacja dla uczciwych przedsiębiorców

IJHARS podjął szereg działań wobec nieuczciwych sprzedawców. Wydano:

  • 46 decyzji administracyjnych z karami na łączną kwotę 31 414 zł;
  • 5 decyzji nakazujących zniszczenie przeterminowanych produktów;
  • 6 mandatów karnych;
  • 39 zaleceń pokontrolnych.

Nie chcemy tylko karać, ale stawiamy na edukację, prewencję, a w efekcie na poprawę jakości i bezpieczeństwa żywności – podkreślają przedstawiciele IJHARS.

Kontrole mają charakter nie tylko represyjny, ale również wspierający. Inspektorzy zachęcają właścicieli food trucków do zadawania pytań i wyjaśniania wątpliwości dotyczących znakowania żywności czy zgodności składów.

Food trucki w centrum uwagi konsumentów i inspekcji

Mobilna gastronomia zyskuje na popularności, wpisując się na stałe w polski krajobraz kulinarny. IJHARS zapowiada, że kontrole będą kontynuowane – nie tylko by eliminować nieprawidłowości, ale także wzmacniać standardy w tej dynamicznie rozwijającej się branży.

Inspektorzy przypominają, że właściciele food trucków mają obowiązek rzetelnie informować klientów o składzie potraw. – Jeśli sprzedajesz burgera wołowego, nie możesz ukrywać w nim innego mięsa. Nazwy potraw muszą być zgodne ze stanem faktycznym – apelują urzędnicy.

Źródło informacji: IJHARS

Oprac. Marcin Paczkowski, źródło: PAP.

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!

Najgorzej oceniane jedzenie z województwa śląskiego. Tradycja nie każdemu smakuje!

2025_07_30_SUPER RING_SUPER RING CZ2