Desery z czasów PRL-u to sentymentalna podróż w smaki dzieciństwa dla wielu Polaków. W okresie, gdy dostęp do różnorodnych składników był ograniczony, pomysłowość gospodyń domowych kwitła, a proste składniki zamieniały się w pyszne i niezapomniane przysmaki. Oranżada w proszku, krem sułtański czy blok czekoladowy, to smak dzieciństwa dla wielu Polaków wychowanych w PRL-u. Obok tych smakołyków na stołach gościł często także kisiel, zwłaszcza ten żurawinowy. Ten prosty deser, przygotowywany na bazie mąki ziemniaczanej i soku żurawinowego, był łatwo dostępny i stanowił szybki sposób na słodką przekąskę. Jednak kisiel żurawinowy to nie tylko wspomnienie sentymentalnej podróży w czasie, ale również źródło cennych dla zdrowia właściwości, które współczesna nauka potwierdza.
Zobacz także: W PRL-u tą zupą zajadali się wszyscy. Dziś coraz częściej gości na polskich stołach
Kisiel z żurawiny działa jak tarcza dla organizmu
W czasach, gdy dostęp do różnorodnych owoców był ograniczony, żurawina, dzięki swojej trwałości i łatwości przechowywania, stanowiła cenne źródło witamin i minerałów. Kisiel z żurawiny, choć prosty w składzie, oferował szereg korzyści zdrowotnych. Żurawina jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Zawiera również antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się organizmu i chroniąc przed chorobami nowotworowymi. Współczesne badania potwierdzają, że żurawina posiada silne właściwości antybakteryjne, szczególnie w kontekście infekcji układu moczowego. Zawarte w niej związki zapobiegają przyleganiu bakterii do ścianek dróg moczowych, co utrudnia rozwój infekcji. Prozdrowotne właściwości żurawiny opisały także specjalistki z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Agata Stobnicka oraz Małgorzata Gniewosz w artykule pod tytułem "Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny (Oxycoccus) we współczesnej medycynie".
Regularne spożywanie żurawiny, w tym również kisielu, może więc być skuteczną metodą profilaktyki i wspomagania leczenia tego typu dolegliwości.
Chociaż kisiel żurawinowy z PRL-u może wydawać się prostym i nieco zapomnianym deserem, warto przypomnieć sobie o jego prozdrowotnych właściwościach. W czasach, gdy świadomość zdrowego odżywiania rośnie, kisiel z żurawiny może stanowić smaczną i wartościową alternatywę dla bardziej przetworzonych słodyczy. To dowód na to, że czasem najprostsze rozwiązania, znane nam od lat, mogą okazać się najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.