Ten deser w PRL-u królował w polskich domach. Naukowcy potwierdzili jego prozdrowotne właściwości

2025-11-14 12:49

Desery z PRL-u to nie tylko smaki, ale również wspomnienia rodzinnych spotkań, świąt i beztroskich chwil. Choć może nie tak wyszukane jak współczesne desery, te z czasów PRL-u miały w sobie coś wyjątkowego - smak beztroski i rodzinnego ciepła. Jak się okazuje, jeden z nich ma również prozdrowotne właściwości.

Ten deser w PRL-u królował w polskich domach. Naukowcy potwierdzili jego prozdrowotne właściwości

i

Autor: KamranAydinov/Freepik/ Freepik.com

Desery z czasów PRL-u to sentymentalna podróż w smaki dzieciństwa dla wielu Polaków. W okresie, gdy dostęp do różnorodnych składników był ograniczony, pomysłowość gospodyń domowych kwitła, a proste składniki zamieniały się w pyszne i niezapomniane przysmaki. Oranżada w proszku, krem sułtański czy blok czekoladowy, to smak dzieciństwa dla wielu Polaków wychowanych w PRL-u. Obok tych smakołyków na stołach gościł często także kisiel, zwłaszcza ten żurawinowy. Ten prosty deser, przygotowywany na bazie mąki ziemniaczanej i soku żurawinowego, był łatwo dostępny i stanowił szybki sposób na słodką przekąskę. Jednak kisiel żurawinowy to nie tylko wspomnienie sentymentalnej podróży w czasie, ale również źródło cennych dla zdrowia właściwości, które współczesna nauka potwierdza.

Zobacz także: W PRL-u tą zupą zajadali się wszyscy. Dziś coraz częściej gości na polskich stołach

Kultowe napoje PRL-u. Oranżada i Polo Cockta były hitem!

Kisiel z żurawiny działa jak tarcza dla organizmu

W czasach, gdy dostęp do różnorodnych owoców był ograniczony, żurawina, dzięki swojej trwałości i łatwości przechowywania, stanowiła cenne źródło witamin i minerałów. Kisiel z żurawiny, choć prosty w składzie, oferował szereg korzyści zdrowotnych. Żurawina jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Zawiera również antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się organizmu i chroniąc przed chorobami nowotworowymi. Współczesne badania potwierdzają, że żurawina posiada silne właściwości antybakteryjne, szczególnie w kontekście infekcji układu moczowego. Zawarte w niej związki zapobiegają przyleganiu bakterii do ścianek dróg moczowych, co utrudnia rozwój infekcji. Prozdrowotne właściwości żurawiny opisały także specjalistki z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Agata Stobnicka oraz Małgorzata Gniewosz w artykule pod tytułem "Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny (Oxycoccus) we współczesnej medycynie".

Regularne spożywanie żurawiny, w tym również kisielu, może więc być skuteczną metodą profilaktyki i wspomagania leczenia tego typu dolegliwości.

Chociaż kisiel żurawinowy z PRL-u może wydawać się prostym i nieco zapomnianym deserem, warto przypomnieć sobie o jego prozdrowotnych właściwościach. W czasach, gdy świadomość zdrowego odżywiania rośnie, kisiel z żurawiny może stanowić smaczną i wartościową alternatywę dla bardziej przetworzonych słodyczy. To dowód na to, że czasem najprostsze rozwiązania, znane nam od lat, mogą okazać się najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.

Quiz. Zima w PRL-u. Młodzież nie ma szans! Znasz odpowiedź na pierwsze pytanie?
Pytanie 1 z 20
Na to pytanie odpowiedź powinien znać każdy. Kiedy rozpoczęła się zima stulecia?