Za sprawą najnowszego badania przeprowadzonego przez ekspertów z aplikacji PanParagon prezentujemy TOP 10 najczęściej wybieranych rodzajów pizzy w 2024. Dane pochodzą z paragonów dodanych do aplikacji PanParagon, do której średnio każdego miesiąca trafia 1,5 mln dowodów zakupu. Co ciekawe, dwie pierwsze pozycje z rankingu znalazły się na ponad połowie wszystkich paragonów ujętych w analizie!
PanParagon to popularna aplikacja do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów. Średnio miesięcznie do naszego systemu trafia około 1,5 mln dowodów zakupu. Tak obszerna baza anonimowych danych to rzetelne źródło wiedzy na temat cen produktów czy zmieniających się trendów konsumenckich. Tym razem, nasze badanie obejmowało paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu od stycznia do sierpnia 2024 r. W ten sposób wyłoniliśmy TOP 10 najczęściej wybieranych rodzajów pizzy w Polsce – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Włoska klasyka w czołówce rankingu!
Wyniki badania wskazują, że najczęściej wybieraną pizzą w 2024 r. była klasyczna margherita z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym. Jej obecność odnotowano na 29,5 proc. paragonów ujętych w analizie.
Na drugim miejscu uplasowała się capricciosa. Pizza z mozzarellą, szynką i pieczarkami znalazła się na ok. 28,2 proc. paragonów pochodzących z pizzerii.
Trzecie miejsce w rankingu również zajęła tradycyjna, włoska pizza salami. Jej udział na paragonach (12,3 proc.) był jednak ponad dwukrotnie niższy niż u poprzedniczek. Oznacza to, że margherita i capicciosa zdecydowanie wygrały walkę o podniebienia Polaków.
Warto jednak wiedzieć, że nie tylko włoska klasyka podbiła serca Polaków.
Awans pizzy z ananasem
Pomimo wielu kontrowersji związanych z obecnością słodkiego ananasa w swoim składzie, pizza hawajska zajęła wysoką, czwartą pozycję w rankingu. Ten rodzaj pizzy znalazł się na 9,7 proc. ujętych w analizie paragonów. – W poprzedniej edycji naszego badania, w 2023 r., pizza z ananasem uplasowała się na piątym miejscu. W ciągu roku zyskała większe grono zwolenników, co dało jej awans o jedną pozycję – zauważa Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Jakie inne smaki znalazły się w pierwszej dziesiątce?
Znaczący udział polskich akcentów
W zestawieniu znalazły się także pizza wiejska (3,1 proc.) oraz farmerska (2,9 proc.), których skład zależy głównie od propozycji restauracji. Pizza wiejska zazwyczaj serwowana jest z kiełbasą i ogórkiem konserwowym, natomiast farmerska z kiełbasą, cebulą oraz papryką czerwoną. Te dwa rodzaje pizzy łączy jedno: udział znanych i lubianych w Polsce składników.
W pierwszej 10-tce znalazły się także takie rodzaje pizzy jak: pepperoni (2,7 proc.), kebab (2,5 proc.), funghi (2,3 proc.) oraz vegetariana. Choć mają one mniejszy udział wśród przebadanych paragonów, to ich obecność w rankingu pokazuje, że Polacy lubią eksperymentować i sięgać po różne smaki.
Szczegóły przestawia grafika poniżej.
W porównaniu z zeszłorocznym zestawieniem, w tym roku na popularności straciła pizza vegetariana (spadek z 6 miejsca w 2023 r. na 10 w 2024 r.), pepperoni (analogicznie z 4 na 7) funhgi z (7 na 9) oraz serowa, która w poprzednim badaniu uplasowała się na 8 miejscu, a obecnie znalazła się poza pierwszą 10-tką w rankingu.
Sosy do pizzy są już passe?
Eksperci przyjrzeli się także dobrze znanym w Polsce dodatkom do pizzy. – W 2024 r. zaledwie 11 proc. paragonów pochodzących z pizzerii zawierało sos czosnkowy. Jeszcze rzadziej wybierany był sos pomidorowy, który pojawił się na ok. 4 proc. ujętych w badaniu dowodach zakupu. Wygląda więc na to, że ich zakup nie jest częstą praktyką wśród polskich konsumentów. Warto jednak pamiętać, że część pizzerii w Polsce oferuje sosy gratis przy większych zamówieniach, a takie pozycje mogą nie być rejestrowane na paragonach – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Choć w Polsce nie brakuje ciekawych propozycji w postaci pizzy z kaszanką, frytkami, a nawet czekoladą, to finalnie na paragonach zdecydowanie wygrywa włoska klasyka. Nie zmienia to faktu, że często dajemy skusić się kontrowersyjną pizzą hawajską lub taką z dodatkiem kiełbasy lub ogórka. Jedno jest pewne – lubimy łączyć różne smaki.