Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!
Warszawa - Mandala Sienna
Co polecają Foodies w stolicy? Jeśli jeszcze nie byliście, koniecznie zajrzyjcie do Mandala Sienna przy ul. Siennej 87. To miejsce, w którym egzotyczne smaki Indii łączą się z nowoczesnym, swobodnym klimatem, a każdy talerz opowiada aromatyczną historię. Podczas Festiwalu na Gości czekają dwa wyjątkowe menu pełne rozgrzewających, intensywnie przyprawionych dań. W menu A królują: wegetariańska samosa z chutney’em tamaryndowym i imbirowo-kolendrowym, butter chicken, czyli klasyczny kurczak tikka w kremowym, maślano-pomidorowym curry z pastą z orzechów nerkowca oraz brownie na maśle ghee z musem mango i liściem curry. Menu B zachwyca nepalskimi pierożkami momo z wegetariańskim farszem, kultowym Dal Makhani Bukhara w aksamitnym sosie z czarnej soczewicy oraz słodkim jamun tiramisu z kardamonem, anyżem i likierem migdałowym. Mandala Sienna to obowiązkowy punkt na mapie Warszawy dla fanów wyrazistych smaków i aromatycznych dań – w sam raz na chłodne, jesienne popołudnia!
Poznań - Insieme
Insieme to coś więcej niż restauracja – to wspólny stół, przy którym smak, radość i bliskość tworzą codzienne rytuały. Jedzenie staje się tu pretekstem do spotkań i rozmów, a połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i autentyczny smak. W menu znajdziesz prawdziwe włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz ręcznie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wybornych dań: na przystawkę – arancini z kaczką i serem Pecorino Romano lub z gorgonzolą, gruszką i orzechami. W roli głównej – wołowe ossobuco z pieczoną marchewką, polentą z truflą i sosem szałwiowym lub w wersji wegetariańskiej fiore di carcofi, czyli nadziewane pierożki z farszem z karczochów i parmezanu, podawane na sosie marinara. Na deser –panna cotta z figami i białą czekoladą lub babà au rum z kremem waniliowym.
Każda wizyta w Insieme to kapitalne doświadczenie – pełne doskonałego smaku, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!
Białystok - Skórka Bistro Wino
Są restauracje, które zachwycają smakiem i do których chce się wracać – taką właśnie jest Skórka Bistro Wino przy ul. Włókienniczej 3 w stolicy Podlasia. To miejsce, w którym menu zmienia się wraz z porami roku, a na talerzu zawsze królują świeże, sezonowe składniki w autorskiej interpretacji. Specjalnie na RestaurantWeek® powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy z karmelizowanymi marchewkami, a także halibuta z sosem szafranowym, dzikim brokułem i pudrem z kopru. Na deser serwowana jest lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi i kruszonką albo pudding śmietankowy z miso-toffi i malinowymi sezamkami. Obłęd – tak jednym słowem można podsumować kulinarne doznania w Skórka Bistro Wino!
Lublin – 2PiEr
Lubelszczyzna to prawdziwy raj dla smakoszy, a Lublin – położony na styku kultur wschodu i zachodu – dumnie prezentuje swoje barwne oblicze i chętnie korzysta z bogactwa natury, które inspiruje lokalną kuchnię. W samym sercu miasta, przy ul. Artura Grottgera 2, na piątym piętrze, mieści się 2PiEr – kulinarna perełka regionu. To właśnie tutaj tradycja polskiej kuchni spotyka się z nowoczesną finezją, a panoramiczny widok na miasto dopełnia całe wyjątkowe doświadczenie restauracyjne.
Z okazji RestaurantWeek® przygotowano dwa autorskie menu. W propozycji A królują wyraziste smaki: balotyna z kurczaka z majonezem wasabi i piklowaną cebulą oraz wellington z karkówki, z pieczarkami i kruszonką serową. Menu B to ukłon w stronę roślinnych kompozycji. Przystawka to krem z dyni z lodami kokosowymi i krokietem z sera Bursztyn, a danie główne - gratin z boczniakiem, piklowaną żurawiną i sosem tymiankowym. Zwieńczeniem uczty w obu wariantach jest aromatyczna babka cytrynowa z lodami kajmakowymi, żelem mlecznym i coulis porzeczkowym. Daj się zachwycić!
Bydgoszcz - MONKA Młyny Rothera
W centrum Bydgoszczy, w odrestaurowanym Spichrzu Mącznym na terenie Młynów Rothera, powstało miejsce, w którym historia spotyka się ze smakiem. Kuchnia Monki czerpie inspiracje z tradycji włoskiej i francuskiej. Oparta jest na świeżych produktach od lokalnych dostawców i rzemieślników. Karta dań imponuje różnorodnością. Znajdziemy w niej zarówno klasyczną pizzę neapolitańską i aromatyczną zupę bouillabaisse, jak i wyrafinowane autorskie kompozycje Chefa Michała Kozłowskiego. Specjalnie na RestaurantWeek® przygotował on dwie wersje menu. Pierwsza składa się z kremu z dyni i kokosa z nutą chilli i prażonymi pestkami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z krokietami serowymi i pieczonym burakiem oraz delikatnego sernika na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami i chrupiącym ciastkiem cygaretkowym. Druga propozycja to porowo-ziemniaczany krem à la Paris, chrupiąca pinsa z fior di latte, ziołowym chrustem i rukolą, a na koniec – pieczone śliwki z maślano-migdałową kruszonką i waniliowym crème anglaise. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia!
Szczecin - Bellevue
Czas na Szczecin i znakomitą rekomendację Foodies – Bellevue! To restauracja mieszcząca się przy ul. 3 Maja 22, w której każde danie jest małą francuską przygodą: od kremowych zup i aromatycznych mięs, po deserowe propozycje zachwycające smakiem i wyglądem. Bellevue łączy elegancję z przyjemnością jedzenia, tworząc doświadczenie, do którego chce się wracać. Wśród festiwalowych propozycji znajdziesz tu francuską zupę cebulową z grzanką z serem raclette, filet z kaczki Mulard z galette z buraka, kremowym purée ziemniaczanym, konfitowanym jabłkiem i sosem porto oraz klasyczne tarte au citron z kruchego ciasta z kremem cytrynowym. Alternatywnie możesz spróbować rillettes z wędzonego łososia na chrupiącej bagietce z piklami, doradę z ratatouille prowansalskim, pieczonym w popiele ziemniakiem i pistou z natki pietruszki oraz crème caramel z solą Maldon. Brzmi dobrze, prawda?
Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!
Masz kulinarny talent? Teraz możesz go wykorzystać i zgarnąć nagrody od Whirlpool, które zamienią Twoją kuchnię w prawdziwe królestwo dla Foodies! Do wygrania są 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy. Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl. Czas na Twój kulinarny popis – wyzwól swoją kreatywność!
Twój składnik poranka? Zaczyna się od BreakfastWeek!
Każdy poranek ma swój sekret – składnik, który nadaje mu smak i wyjątkowy nastrój. BreakfastWeek pozwala zacząć poranek najlepiej, jak potrafisz. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs popisowego śniadania możesz cieszyć się chwilą w rytmie, który lubisz, w towarzystwie Bliskich i ulubionych smaków. O poranek pełen roślinnej energii dba Alpro. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł/Gość. Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista). To właśnie Twój składnik idealnego poranka!
Rezerwacje trwają na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych śniadaniowniach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, we Wrocławiu oraz na Śląsku. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeek®, potrwa do 19 listopada.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 7 października - 19 listopada
O RestaurantWeek®:
Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić i smaki, których nie można przegapić!
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl
Materiał reklamowy