Ma zaledwie 26 lat, a zna go każdy miłośnik gotowania. Blog Michała Korkosza istnieje od 2016 r. i przez ten czas autor zgromadził na nim imponującą ilość przepisów - zarówno tych tradycyjnych, znanych z dzieciństwa, jak i tych, które powstały w wyniku licznych podróży. Rozkoszny konsekwentnie rozwija swoją pasję kulinarną i dziś śmiało można powiedzieć, że jest w tej dziedzinie prawdziwym ekspertem oraz wizjonerem. Szerokiej publiczności dał się poznać jako juror w pierwszej edycji programu TVN "MasterChef Nastolatki".
Jego pogodna natura, nieodłączny uśmiech i pasja, którą zaraża otoczenie, sprawiły, że Korkosz stał się jedną z najbardziej lubianych osobowości medialnych. Jednym z największych sukcesów, jakie ma na swoim koncie, jest obsypana nagrodami książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" Do licznych wyróżnień za tę publikację dołączyła właśnie nagroda amerykańskiego magazynu Foreword. Ten sukces cieszy tym bardziej, że po raz pierwszy z historii tego plebiscytu nagrodę otrzymał polski twórca.
Rozkoszny od lat zaraża Polaków miłością do gotowania. Choć przed nim takich osób było wiele, to trudno zaprzeczyć, że Korkosz pod wieloma względami jest wyjątkowy. Blogger udowadnia, że kuchnia nie jest obcą, trudną do okiełznania przestrzenią i każdy, bez względu na wiek, upodobania kulinarne i umiejętności, może tworzyć w niej proste, smaczne, iście rozkoszne dania.
Wyjątkowość zarówno bloga, jak i każdej z publikacji Michała polega na prostocie prezentowanych przepisów, a także licznym odwołaniom do tradycji. Oczywiście, w jego repertuarze nie brakuje też elementów innych kultur, które blogger tak chętnie zgłębia podczas podróży i zgrabnie przemyca do rodzimych dań.
Wbrew pozorom, Korkosz sięga po dania i smaki, które dobrze znamy i "podrasowuje" je egzotycznymi akcentami. Kopytka ze szpinakiem w sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake. Albo pampuchyz nadzieniem ze smażonych boczniaków i bobu, polane sosem z tahini czy aksamitny i lekki jak chmurka sernik baskijski - to tylko kilka z jego licznych, kulinarnych przebojów.
Nie ma wątpliwości, że książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" w pełni zasługuje na każde z prestiżowych wyróżnień. My robimy się głodni od samego przeglądania jej stron, a efekty kulinarnych eksperymentów z Rozkosznym przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami.