Jaki ekspres do domu będzie najlepszy
Niestety nie można udzielić jasnej odpowiedzi na to pytanie. Wybór ekspresu do domu wiąże się z naszymi oczekiwaniami oraz ilością miejsca w kuchni. Na samym początku warto sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekuje się od ekspresu do kawy i jakim rodzajem kawosza jestem.
Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?
Prawdziwa włoska kawa jest na wyciągnięcie ręki za sprawą ekspresów do kawy. Pozostaje tylko pytanie, jaki ekspres do kawy wybrać? Do najpopularniejszych należą kolbowe ekspresy i ekspresy automatyczne.
Czym są ekspresy kolbowe
Ekspres przelewowy, zwany także ręcznym lub charakteryzuje się wyjątkową łatwością obsługi. Aby przygotować w nim kawę, należy używać zmieloną kawę do sitka znajdującego się w kolbie, a następnie zamontować ją w urządzeniu. Od głębokości sitka zależeć będzie ilość kawy, jaką możesz do niego wsypać. Zwykle umożliwia to przygotowanie jednej lub dwóch filiżanek napoju na raz. Aby przygotować kolejną porcję, należy opróżnić pojemnik, co może nie być praktyczne podczas przygotowywania naparu na większą liczbę osób.
Ekspresy kolbowe, w zależności od rodzaju, mogą być wyposażone w specjalną dyszę do spieniania mleka. Mamy wtedy możliwość przygotowania delikatniejszej latte. Niektóre modele mają również elektroniczny regulator temperatury wody, który jest pomocny i pozwala na dobranie odpowiednich parametrów. Wadą ekspresu do kawy z filtrem jest to, że nie ma on zintegrowanego młynka. Do ekspresów przelewowych można używać gotowej kawy zmielonej lub sami zmielić ziarna w oddzielnym młynku do kawy. Ekspresy kolbowe są bardzo popularne w kawiarniach i lokalach gastronomicznych, mają też rzeszę fanów wśród użytkowników domowych, którzy cenią sam proces parzenia kawy.
Co to jest ekspres automatyczny
Osoby, które zastanawiają się jaki ekspres do kawy mają mniejsze umiejętności baristy i które minimalizują swoje zaangażowanie w jego przygotowanie, powinny wybrać ekspres ciśnieniowy. Najnowocześniejsze ekspresy są wysoce zautomatyzowane. Mogą samodzielnie wybrać określone parametry, aby przygotować idealny napój. Automatyczny ekspres to idealny wybór dla osób, które chcą mieć możliwość przygotowania różnych rodzajów kawy i cenią sobie łatwość obsługi i wysoką jakość kawy. Ich dodatkową zaletą jest zintegrowany młynek, dzięki któremu samodzielnie mielą ziarna tuż przed przygotowaniem napoju. Ekspresy ciśnieniowe charakteryzują się także wytwarzaniem podczas procesu parzenia wysokiego ciśnienia – co najmniej 15 barów. Automatyczne ekspresy w większości wyposażone są również w dyszę do spieniania mleka lub automatyczny system spieniania mleka, dzięki czemu możliwe jest przygotowywanie delikatniejszych napojów (np. latte macchiato lub cappuccino).
Jaki młynek do kawy jest najlepszy
Kolejnym ważnym punktem przy wyborze automatycznego ekspresu jest młynek do kawy ziarnistej. Przeważnie modele kolbowe nie mają wbudowanego młynka, podobnie jak ekspresy kapsułkowe, co w tym drugim przypadku jest w pełni zrozumiałe. Ekspresy do kawy automatycznie posiadają różne typy młynków do kawy i możemy je podzielić na kategorie:
- młynek ceramiczny
- młynek stalowy
- młynek stalowy stożkowy
Rodzaj młynka wpływa na sposób zmielenia i ostatecznie na smak napoju. Ekspresy do kawy wykorzystują młynki żarnowe, różnią się one rodzajem materiału lub konstrukcją. Konstrukcja młynków żarnowych polega na zastosowaniu elementów, pomiędzy którymi umieszczane są ziarna kawy. Następnie wprawia się w ruch element, a ziarna kawy są mielone na proszek o grubości odpowiedniej do przygotowywanego konkretnego napoju.
Pierwszy typ to młynek ceramiczny. W jego konstrukcji zostały użyte żarna ceramiczne, które wykorzystywane też są w młynkach ręcznych. Jest to jedna z najstarszych metod szlifowania. Otrzymujemy efekt podobny do takiego, jak gdybyśmy korzystali z moździerza – ziarna są ścierane i miażdżone. Minusem młynków ceramicznych jest to, że materiał może po prostu pęknąć, ale to w bardzo ekstremalnych przypadkach.
Ekspresy wyposażone w stalowy młynek są bardziej precyzyjne i oferują więcej opcji w zakresie regulacji mielenia ziaren kawy. W przypadku szlifierki stalowej wyróżnia się konstrukcję: płaską i stożkową. Żarna stożkowe stosowane są zazwyczaj w budżetowych produkcjach ze względu na to, że mniejszym wysiłkiem są w stanie dokładnie zmielić ziarna na pożądaną grubość. Inaczej sprawa wygląda w przypadku młynków płaskich. To standard w wysokiej i średniej klasy ekspresach.
Podsumowanie
Ekspresy przelewowe, jak i ciśnieniowe umożliwiają delektowanie się pyszną i aromatyczną kawą we własnym domu. Natomiast nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który ekspres będzie najlepszy, mamy jednak nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, chociaż cześć wątpliwości zostanie rozwiana.