Rozpoczął się więc Wielki Post, a to oznacza, że Święto Zmartwychwstania Pańskiego zbliża się nie ubłaganie. Wielkanoc poprzedzona jest Niedzielą Palmową, która odbywa się równo tydzień przed obchodami Zmartwychwstania Pańskiego, czyli w tym roku wypadła na 10 kwietnia. Następnie czeka nas Wielki Czwartek (14 kwietnia), Wielki Piątek (15 kwietnia) i Wielka Sobota (16 kwietnia). Choć obchody tego święta zaczynają się tak wcześnie, to na wolne od pracy przypada jedynie na Niedzielę Wielkanocną i Poniedziałek Wielkanocny.
Przygotowania do Wielkanocy zaczęły się dokładnie 2 marca w Środę Popielcową. Ten dzień zakończył też trwający od sylwestra karnawał i rozpoczął trwający 40 dni post. Jednak najważniejsze dni to trzy dni poprzedzające Wielkanoc, które upamiętniają ukrzyżowanie Jezusa. W Wielki Piątek obowiązuje więc ścisły post, podobnie jest również w Wielką Sobotę. Oznacza to, że katolicy powinni wstrzymać się od jedzenia mięsa, masła, mleka czy słodyczy. Zgodnie z tradycją tego dnia powinno jeść się jedzenie postne takie, jak groch z kapustą czy skromny śledź w oleju. Mięso będzie można zjeść dopiero w Niedzielę Wielkanocną po porannej mszy św.