W upalne dni większość osób nie ma ochoty ani na ciężkostrawne potrawy ani na wielogodzinne stanie w kuchni. Zamiast siedzieć nad talerzem gorącego rosołu czy półmiskiem smażonych na głębokim tłuszczu kotletów, sięgnij po lekkie alternatywy, które zapewnią syty i pełnowartościowy posiłek. Co to znaczy? To jedzenie, które zawiera idealną mieszankę białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika oraz wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Wszystko czego Twoje ciało potrzebuje w jedzeniu, by prawidłowo funkcjonować i zapewnić stały poziom energii.
Co jeść w upalne dni?
- Owoce i warzywa - to właśnie one powinny być podstawą naszego letniego menu. Świeże warzywa i owoce są niezwykle cenne, ponieważ mogą nawodnić nasz organizm i jednocześnie dostarczyć mu niezbędnych składników mineralnych, które podczas upałów bardzo szybko tracimy. Możesz zjadać je w całości lub przygotować pyszne owocowe lub warzywne sałatki!
- Lekkie wegańskie zupy - bez zabielania śmietaną i gotowania na czerwonym mięsie. Jej podstawą może być wywar na bazie marchwi, pietruszki, selera, pora i cebuli z dodatkiem ulubionych przypraw.
- Chłodniki - gdy myślimy o szybkim obiedzie w upalny dzień, od razu wykluczamy piekarnik – i dobrze! Rozgrzane sprzęty tylko podnosi temperaturę w pomieszczeniu, dlatego warto przygotować posiłek, którego nie będziemy musieli podgrzewać. Doskonałą propozycją jest chłodnik! Jego podstawą zazwyczaj jest jogurt, kefir i zsiadłe mleko, posiekane ogórki, koper oraz szczypior. Niektórzy dodają też buraki i czosnek.
- Posiłki instant - szczególnie te wysokiej jakości jak np. linia Hot&Savoury od Huel. Marka ma w ofercie ciepłe i wytrawne dania, których przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut. Wystarczy je po prostu zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Każdy z nich zawiera pyszne, pełnowartościowe i naturalne składniki, w tym 24 gramy białek roślinnych oraz wszystkie 26 niezbędnych witamin i minerałów. To idealna propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty na gotowanie w upał!
- Szybkie koktajle - to pomysł na idealnie zbilansowany pełnowartościowy posiłek w formie chłodnego szejka, który przygotujesz w minutę. Możesz wymieszać odżywkę białkową z owocami i zimnym mlekiem lub wodą, ale możesz też skorzystać z pełnowartościowych odżywczo proszków. To sprytnie ułożone formuły, dzięki którym szybko i wygodnie uzyskasz sycący i zdrowy posiłek. Opierają się one wyłącznie na naturalnych produktach, m.in.: płatkach owsianych, białku grochu, białku ryżu, siemieniu lnianym, oleju MCT, słoneczniku.
- Desery - idealne są te na bazie bananów. Możemy podawać je na wiele sposobów np. w postaci lodów ze zmiksowanych bananów z dodatkiem mleka kokosowego. W tym czasie dobrze sprawdzą się również sorbety, musy owocowe, czy puszysty sernik na chudym twarogu i jogurcie z owocami! Warto także pamiętać o galaretkach, które mogą być wypełnione bogactwem letnich owoców.