Zmarł „ojciec Nutelli”. Twórca najsłynniejszego kremu orzechowego odszedł w Walentynki

2025-02-18 12:22

Francesco Rivella, chemik i twórca najsłynniejszego kremu orzechowego na świecie, czyli Nutelli zmarł w Walentynki. Smutne wieści przekazała agencja informacyjna Jam Press. Rivella zmarł w wieku 97 lat. Włoskie media nazywały go „ojcem Nutelli”.

Zmarł „ojciec Nutelii”

i

Autor: Janine, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/YT: @MILENIO/ Creative Commons

Nie żyje „ojciec Nutelli”

Włoski chemik Francesco Rivella zmarł 14 lutego 2025 roku. We Włoszech Rivella nazywany był „ojcem Nutelli”, bo to on stworzył i następnie udoskonalił Nutellę, czyli najsłynniejszy krem orzechowy na świecie. „New York Post” przybliżył sylwetkę Francesco Rivelli, który w 1952 roku, zaraz po ukończeniu studiów z chemii, rozpoczął pracę we włoskiej firmie Ferrero, produkującej czekoladę i słodycze. Miał wówczas 25 lat.

Należał do zespołu odpowiedzialnego za badanie surowców w celu opracowywania nowych produktów poprzez mieszanie, udoskonalanie i degustację składników w celu uzyskania idealnych smaków - czytamy.

ZOBACZ: Wypadek na lotnisku w Kanadzie. Kilkanaście osób rannych

Francesco Rivella stworzył Nutellę

W laboratorium Rivella współpracował z synem założyciela firmy, Michelem Ferrero, który w następnych latach przejął rodzinny biznes, a Francesco stał się jego prawą ręką. Rivella stworzył krem orzechowy pierwotnie nazwany Giandujot.

Słodka pasta z pierwszego przepisu została uformowana w bochenek, który można było pokroić i rozsmarować na chlebie - czytamy na stronie Nutelli.

Młody chemik udoskonalił przepis i pięć lat później pasta stała się kremem, który można było łatwo rozsmarować na chlebie. Swój ostateczny kształt Nutella przybrała dopiero w 1964 roku, gdy do sprzedaży trafił pierwszy słoik Nutelli.

Grupa migrantów na granicy, Tak zareagowali na widok polskich służb