Kapsalon

i

Autor: Canva zdjęcie ilustracyjne

Kuchnia

Domowy fast-food, który z łatwością przygotujesz samemu. W Holandii jest hitem!

Chyba każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na kebaba, jednak nie zawsze jest taka możliwość. A co, jeśli powiemy Wam, że jest idealny sposób na przygotowania tej potrawy w wersji kapsalon? To hit w Holandii, dość rzadko spotykany w Polsce, a równie pyszny. Do standardowego kebaba dodajemy ser i frytki.

Kebab kapsalon - holenderski hit fast food

Kapsalon to holenderska potrawa, łudząco podobna do tureckiego kebaba. Oprócz warzyw i mięsa, dodaje się do niego frytki i zapiekany ser. Nie jest to typowy fast food, gdyż jest w nim sporo warzyw. Jest on łatwo dostępny w Niderlandach i Belgii, w Polsce niewiele restauracji i barów szybkiej obsługi go oferuje.

Kapsalon - jak przygotować go w domu?

Prezentujemy Wam przepis, jak zrobić pyszny, holenderski kapsalon w domu:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • frytki mrożone (lub ziemniaki i domowe frytki),
  • pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 ogórki kiszone,
  • duży pomidor,
  • czerwona cebula,
  • 100 g żółtego sera w kostce,
  • olej do smażenia,
  • płaska łyżka przyprawy do kebaba,
  • sól,
  • pieprz

Do sosu:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • szczypta soli i cukru.

Sposób przygotowania kapsalon w domu

Przygotuj frytki tak, jak mówi o tym opakowanie, lub usmaż je po swojemu. Piersi z kurczaka, po oczyszczeniu należy pokroić w cienkie paski, skropić olejem, doprawić przyprawą do kebaba i je usmażyć. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Posiekaj kapustę. Pomidory, ogórki zielone i kiszone pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce. Do przygotowania sosu: wymieszaj w misce jogurt, majonez, sok z cytryny, drobno siekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dosyp przypraw. W doremce do pieczenia następnie ułóż frytki, potem kurczaka, na to przysyp ser. Włóż do piekarnika do rozpuszczenia się sera.Na wierzch ułóż mieszkankę warzyw. Polej kapsalon sosem i jedz!

Czy kebab jest zdrowy?