Co dom i region, to inne tradycje. Nie inaczej jest w przypadku Świąt Wielkanocnych, które przecież są za pasem. Są jednak potrawy, które jeśli nie znajdują się u wszystkich, tak na pewno u zdecydowanej większości Polaków. Mowa tu o jajkach w majonezie ze szczypiorkiem, sałatce jarzynowej, białej kiełbasie czy o najważniejszej zupie wiosny – o żurku. Jedni pójdą śladem Dody i zdecydują się na ten z proszku, inni ambitnie staną przy garach. Dla tej grupy mamy przepis o którym się mówi, że pochodzi od samej Magdy Gessler.
Przepis na żurek Magdy Gessler. Składniki:
- 350 gramów mąki razowej
- 1 litr wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 mililitrów śmietany
- 4 jajka
- 300 gramów białej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
Przepis na żurek Magdy Gessler. Wykonanie:
Zacznij od zakwasu na żurek (jeśli nie używasz gotowego): do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę,Dolej pozostałą wodę, Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie wszystko przykryj i owiąż gazą, odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce mieszając raz na jakiś czas,Zakwas będzie gotowy po 3 dniach,Rozpuść w garnku łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu a całość zalej bulionem Gotuj do czasu aż grzyby zmiękną,Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku, Dopraw szczyptą soli i pieprzuPodawaj z jajkiem i ugotowaną wcześniej kiełbasą