Magdalena Gessler zdradziła niezawodny przepis na żurek

i

Autor: WBF

Przepis na wielkanocny żurek. Sprawdzony sposób Magdy Gessler

2022-04-11 15:45

Święta Wielkanocne lada chwila, najwyższa pora na planowanie jadłospisu i nic tylko gnać po zakupy i zakazywać rękawy do pracy. Najważniejsze jest malowanie jajek i święconka, z którą w Wielką Sobotę pójdziemy do kościoła. Jednak parę potraw trzeba przygotować wcześniej, a jedną z nich jest przecież żurek. Magda Gessler już jakiś czas temu zdradziła swój niezawodny sposób na to, by wyszedł jak najlepszy. My go wam przypominamy. Skorzystasz czy wolisz swój?

LUNCHBOX DO SZKOŁY I PRACY [Kasia Węsierska GOTUJE] | ESKA XD - Fit vlog #46

Co dom i region, to inne tradycje. Nie inaczej jest w przypadku Świąt Wielkanocnych, które przecież są za pasem. Są jednak potrawy, które jeśli nie znajdują się u wszystkich, tak na pewno u zdecydowanej większości Polaków. Mowa tu o jajkach w majonezie ze szczypiorkiem, sałatce jarzynowej, białej kiełbasie czy o najważniejszej zupie wiosny – o żurku. Jedni pójdą śladem Dody i zdecydują się na ten z proszku, inni ambitnie staną przy garach. Dla tej grupy mamy przepis o którym się mówi, że pochodzi od samej Magdy Gessler.

Przepis na żurek Magdy Gessler. Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 mililitrów śmietany
  • 4 jajka
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Przepis na żurek Magdy Gessler. Wykonanie:

Zacznij od zakwasu na żurek (jeśli nie używasz gotowego): do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę,Dolej pozostałą wodę, Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie wszystko przykryj i owiąż gazą, odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce mieszając raz na jakiś czas,Zakwas będzie gotowy po 3 dniach,Rozpuść w garnku łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu a całość zalej bulionem Gotuj do czasu aż grzyby zmiękną,Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku, Dopraw szczyptą soli i pieprzuPodawaj z jajkiem i ugotowaną wcześniej kiełbasą

Sonda
Skorzystasz z przepisu Magdy Gessler?