Tomasz Jakubiak był cenionym kucharzem i autorem książek kulinarnych. Szeroką popularność zdobył dzięki programom telewizyjnym, takim jak "Jakubiak rozgryza Polskę", "Jakubiak w sezonie" czy "Jakubiak lokalnie", emitowanych na antenie Canal+ Kuchnia, w których nie tylko przybliżał Polakom tajniki kuchni regionalnej, ale również zarażał pasją do gotowania. Widzowie znakomicie znają go również z roli jurora w polskich edycjach "MasterChef Junior" i "MasterChef Nastolatki". Kiedy jesienią ubiegłego roku przekazał, iż zdiagnozowano u niego niezwykle rzadki nowotwór jelita i dwunastnicy, w walce z chorobą wspierała go cała Polska. Niestety, po wyczerpującym i nierównym boju, Tomasz Jakubiak zmarł 30 kwietnia 2025 w szpitalu w Atenach, gdzie został przetransportowany zaledwie dwa tygodnie wcześniej, po tym, jak jego stan gwałtownie się pogorszył.
Zobacz także: Pogrzeb Tomasza Jakubiaka. Marzena Rogalska przeczytała mowę pożegnalną żony zmarłego kucharza. Te słowa wyciskają łzy z oczu
Nie żyje Tomasz Jakubiak. Te przedmioty włożono do jego grobu. Nigdy się z nimi nie rozstawał
Uroczystości pogrzebowe Tomasza Jakubiaka odbyły się we wtorek, 13 maja br. Podczas ceremonii, która rozpoczęła się o 13:30 mszą w Kościele pw. św. Ignacego w Warszawie, nie zabrakło wzruszających przemówień. Najbardziej poruszające były słowa żony kucharza - Anastazji, której list przeczytała Marzena Rogalska. Zgodnie z ostatnią wolą Tomasza Jakubiaka żałobnicy na pogrzeb przyszli w ubraniach w jasnych i kolorowych barwach. Także urna z prochami jurora "MasterChef" miała jasny, błękitno-biały kolor, aby podkreślić jego niezwykle radosne usposobienie i humor, który nie opuszczał go niemalże do końca jego ziemskiej drogi. Po mszy ciało Tomasza Jakubiaka złożono na Cmentarzu Komunalnym Północnym. Grób uwielbianego kucharza tonął w kwiatach, a zanim go zamknięto, rodzina włożyła do niego biały fartuch oraz bransoletki, z którymi nie rozstawał się kucharz.
Tomasz Jakubiak pozostanie w pamięci jako człowiek, niezwykle empatyczny, który z pasją dzielił się swoją miłością do gotowania.