Autor: Reporters / STG/REPORTER ; Instagram/@Pink

Oświadczenie na Instagramie - rok temu Polacy udostępniali je na FB, dziś robią to światowe gwiazdy!

2019-08-22 16:29

To nie pierwszy raz, kiedy w mediach społecznościowych pojawiło się oświadczenie, którego autor namawia do opublikowania go na swoim profilu, by zapobiec wykorzystywaniu naszych zdjęć czy treści wiadomości prywatnych przez zarządzających serwisem. Tym razem, podobny komunikat zawładnął Instagramem. Oświadczenia na swoich profilach umieściły największe gwiazdy rozrywki, m.in. Pink i Usher. O co chodzi? Sprawdź już teraz na ESKA.pl.

Oświadczenie na Instagramie - nowy łańcuszek zyskał na popularności w Stanach Zjednoczonych i niewykluczone, że już niebawem ponownie zawita do Polski. Chyba wszyscy mamy w pamięci, kiedy nasze facebookowe tablice zalewały posty dotyczące ochrony swoich danych przed zarządzającymi Facebookiem. Wówczas, opublikowanie specjalnego oświadczenia na profilu miało uchronić nas przed przekazaniem naszych postów i zdjęć do domeny publicznej serwisu Marka Zuckerberga. Teraz, podobne oświadczenie możemy znaleźć w kontekście Instagrama. Co ciekawe, w jego prawdziwość uwierzyły naprawdę wielkie gwiazdy show-biznesu.

Czy posiadasz konto na Instagramie?

Oświadczenie na Instagramie 2019 - łańcuszek

Najnowszy łańcuszek na Instagramie ostrzega użytkowników przed tym, że wszystkie opublikowane przez nich treści, nawet te usunięte, staną się publiczne, a zarządzający serwisem będą mogli korzystać z nich do woli. Co więcej, według autora oświadczenia, istnieje prawdopodobieństwo, że zostaną one użyte przeciwko nam. Treść oświadczenia brzmi następująco:

Nie zapomnij, że jutro wchodzi w życie nowa reguła na Instagramie, w związku z którą, może on korzystać z twoich zdjęć. Nie zapomnij, że dziś jest ostateczny termin!!! To może mieć zastosowanie w sprawach sądowych czy w toczących się sporach przeciwko tobie. Wszystko, co kiedykolwiek opublikowałeś, staje się publiczne od dzisiaj, nawet wiadomości, które zostały usunięte lub niedozwolone zdjęcia. Na szczęście, można to zatrzymać, poprzez zwykłe skopiowanie i wklejenie tego komunikatu u siebie na profilu - tak brzmi tłumaczenie oświadczenia.

metallica sen o warszawie

Skopiowaną treść oświadczenia na swoich profilach opublikowali między innymi Pink, Julia Roberts, Usher, Tom Holland, Eva Longoria czy Melissa Joan Hart. Zauważając rosnącą popularność fałszywej grafiki, władze Instagrama poinformowały o tym, że zawarte na niej informacje nie są oczywiście prawdziwe. O polityce prywatności Instagrama i innych social mediów, użytkownicy mogą poczytać w dostępnych regulaminach.