Netto przeciw marnowaniu żywności – konkretne działania nie tylko z okazji Światowego Dnia Żywności

2025-10-15 16:04 Tekst sponsorowany

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności – inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi na problem głodu i marnowania jedzenia. Co roku w Polsce do kosza trafiają miliony ton produktów spożywczych, z czego aż 60 proc. marnuje się w gospodarstwach domowych. W walce z tym zjawiskiem coraz aktywniej uczestniczą firmy handlowe – w tym sieć sklepów Netto, która od lat realizuje szeroko zakrojony program przeciwdziałania marnotrawstwu żywności.

Jak przechowywać żywność, by przetrwała upały? Oto 13 ważnych zasad

i

Autor: Getty Images

Tysiące ton przekazanych potrzebującym

Netto konsekwentnie wspiera inicjatywy społeczne, których celem jest ograniczanie strat żywności. W ramach stałej współpracy z organizacjami pozarządowymi – m.in. z Federacją Polskich Banków Żywności oraz Caritasem – sieć przekazuje produkty spożywcze, by wesprzeć w ten sposób osoby w trudnej sytuacji życiowej. Żywność trafia m.in. do noclegowni, domów dla bezdomnych, ośrodków wsparcia dla samotnych matek, jadłodajni, domów dziecka i świetlic środowiskowych.

W 2024 roku aż 87 proc. sklepów działających pod szyldem Netto uczestniczyło w procesie przekazywania nadwyżek żywności organizacjom pożytku publicznego. Łącznie przekazano ponad 2 747 ton produktów o wartości 19,9 mln zł, a sklepy działające w ramach spółki Netto Indygo dołożyły kolejne 1 777 ton żywności, wycenianych na blisko 13,1 mln zł.

Obecnie ponad 590 sklepów Netto w całej Polsce regularnie przekazuje żywność organizacjom charytatywnym. Dzięki temu produkty, które mogłyby zostać zmarnowane, trafiają do tych, którzy najbardziej ich potrzebują.

Systemowe podejście do ograniczania strat

Netto podkreśla, że przeciwdziałanie marnowaniu żywności to nie tylko darowizny, ale także codzienne działania w ramach funkcjonowania sklepów.

Wśród wdrożonych rozwiązań znajdują się m.in.:

  • Planowanie zatowarowania z wykorzystaniem wyników sprzedaży – pozwala to utrzymać optymalną dostępność towarów przy jednoczesnym ograniczeniu ryzyka nadwyżek.
  • Specjalne strefy przecenionych produktów „Nie marnuję i zyskuję” – w każdym sklepie wydzielono miejsce, w którym klienci mogą kupić żywność w niższej cenie, zanim upłynie jej termin przydatności.
  • Edukacja klientów – Netto prowadzi działania uświadamiające, jak ograniczać straty w domach. Sieć przypomina, że większość marnowanej żywności pochodzi właśnie z gospodarstw domowych, dlatego zachęca do świadomych zakupów, planowania posiłków i odpowiedniego przechowywania produktów.

Wspólna odpowiedzialność zaczyna się w domu

Netto promuje również edukację najmłodszych i rodzin w duchu „zero waste”. Poprzez kampanie społeczne zachęca do planowania zakupów z pomocą aplikacji Netto+, robienia list zakupowych, kupowania ilości zgodnych z zapotzreowaniem i mądrego przechowywania produktów, by jak najdłużej zachowały świeżość.

Sieć przypomina, że ograniczanie marnotrawstwa żywności to wspólna sprawa biznesu, organizacji społecznych i konsumentów. Każdy może mieć w tym swój udział — wystarczy kilka codziennych nawyków, które przełożone na skalę mogą przynieść ogromne efekty.

Światowy Dzień Żywności – moment refleksji i działania

Światowy Dzień Żywności to doskonała okazja, by zatrzymać się na chwilę i zastanowić, jak na co dzień obchodzimy się z jedzeniem. Netto pokazuje, że troska o niemarnowanie żywności nie musi być skomplikowana – wystarczy świadomość, planowanie i odpowiedzialność.

Dzięki takim inicjatywom coraz więcej produktów otrzymuje swoją „drugą szansę”, a coraz mniej jedzenia trafia do kosza.