Miód

i

Autor: pixabay.com/ExplorerBob

Miód - rodzaje i właściwości. Jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?

2023-11-02 20:51

Okres jesienny to czas, kiedy nasza odporność jest wielokrotnie wystawiana na próbę. W przedszkolach i szkołach zaczynają się masowe przeziębienia, co powoduje również zwiększoną liczbę zachorowań wśród dorosłych. Jeżeli chcemy chronić się przez wszechobecnymi zarazkami i wzmocnić swój organizm, warto stosować naturalne sposoby, które wesprą naszą odporność. Niewątpliwie do takich sposobów zalicza się spożywanie miodów, których dobroczynne właściwości znane są od lat. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Miód to zdecydowanie jeden z najcenniejszych produktów, którego skuteczność jest dowiedziona w badaniach naukowych. Nic więc dziwnego, że jest on nazywany płynnym złotem. Miód wytwarzany jest przez pszczoły ze zbieranego nektaru kwiatowego lub ze spadzi, które już w ulu zostają przekształcone w miód. Zarówno jedno, jak i drugie, jest wzbogacane przez pszczoły w enzymy, które pochodzą z gruczołów ślinowych pszczół, a co warto wiedzieć - mają one działanie bakteriobójcze.

Sonda
Czy smakuje Ci miód?

Miód - rodzaje i właściwości

Miód oprócz tego że stosowany jest jako słodzik do herbaty czy też ciast, przez wielu jest stosowany jako środek leczniczy. Nic w tym dziwnego. Miód pobudza trawienie, przyspiesza gojenie ran, poprawia pracę układu krążenia, zwalcza infekcje, wspomaga leczenie chorób wątroby, a nawet koi nerwy. Miód ma właściwości antybiotyczne, dlatego często jest stosowany jako wsparcie leczenia infekcji bakteryjnych. Tylko w Polsce istnieje kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt odmian miodów gatunkowych. Do najpopularniejszych należą jednak: miód wielokwiatowy, gryczany czy też spadziowy. Chcesz poznać ich właściwości? Zapraszamy do galerii poniżej.