DIETA I URODA

Dieta anti-aging. Co jeść, żeby zatrzymać czas?

2024-04-15 15:10

O zabiegach i kuracjach odmładzających słyszał chyba każdy, ale czy można spowolnić upływ czasu za pomocą diety? Jak najbardziej! Niektóre produkty pod względem właściwości dorównują najlepszym kosmetykom anti-aging, a dzięki temu, że odżywiają i regenerują od wewnątrz, ich działanie jest jest skuteczniejsze i długotrwałe. Te elementy diety pomogą ci zachować młodą, jędrną skórę. Dopilnuj, by nie zabrakło ich w twoim menu.

Czego potrzebuje nasza skóra, aby była jędrna? I co ma z tym wspólnego kolagen?

Owoce jagodowe

Jagody, borówki, jeżyny, maliny, truskawki - każde z tych pysznych, sezonowych owoców to prawdziwa bomba cennych składników dla skóry. Zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze głęboko odżywiają i regenerują skórę, a także chronią ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Przeciwutleniacze świetnie radzą sobie z wolnymi rodnikami, które są jedną z najczęstszych przyczyn starzenia komórek skóry. Owoce jagodowe mają także działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jedz je jak najczęściej, a twoja cera będzie zdrowa, jędrna i świetlista.

Jajka

Są składnikiem wielu popularnych dań, dzięki czemu większość osób zawsze ma je w swojej lodówce. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że popularne jajka to produkt z grupy "superfoods", a zarazem prawdziwe źródło młodości. Różnorodny, bogaty skład jajek sprawia, że są uważane za prawdziwy fenomen. W płynnym żółtku i białku znajduje się wszystko, czego potrzebujemy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Właściwości jaj służą także skórze. Znajdziemy w nich pełen zestaw witamin: A, E, D i K, B2, B6 i B12. W jajach znajdują się też cenne minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk i selen. Szczególnie dwa ostatnie pierwiastki służą zdrowej, gładkiej i młodej skórze. Nie można też pominąć odżywczych czy kwasów omega-3, które głęboko odżywiają i nawilżają skórę, a także zapewniają jej gładkość, jędrność i elastyczność.

Ryby morskie

Źródłem cennych kwasów omega-3 są także ryby morskie. Razem z witaminą E tworzą prawdziwy eliksir odżywczy dla pięknej, młodej cery. Kwasy omega-3 i zawarte w rybach witaminy mają działanie przeciwzapalne i skutecznie opóźniają procesy starzenia się skóry. Po ryby powinny też sięgać osoby, które borykają się z uporczywą suchością, zmianami atopowymi i łuszczycą, gdyż cenne tłuszcze łagodzą przykre objawy i przywracają skórze miękkość oraz nawilżenie.

Zielona herbata

Nie bez powodu Chińczycy twierdzą, że źródło młodości ukryte jest w filiżance odpowiednio zaparzonej, zielonej herbaty. Jej napar to skondensowana dawka witamin i antyoksydantów. Zwłaszcza polifenole zawarte w zielonym napoju działają na skórę jak silna tarcza ochronna, chroniąc je przed wolnymi rodnikami, drobnoustrojami i zanieczyszczeniami ze środowiska. Napar z liści zielonej herbaty działa też antybakteryjnie i antyseptycznie. To cudowny środek dla osób, które borykają się ze zmianami ropnymi i trądzikiem.

Awokado

Świetnym źródłem witaminy E i witaminy C jest także awokado. Ta pierwsza regeneruje i uelastycznia skórę, druga jest naturalnym antyoksydantem, a ponadto stymuluje organizm do wytwarzania kolagenu - naturalnego budulca komórek skóry. Jedzenie awokado pomaga odżywić, zregenerować i ujędrnić skórę od wewnątrz. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe dbają o równowagę hydrolipidową skóry i zapobiegają przesuszaniu naskórka. Nawilżona, gładka i promienna cera to efekt, jaki osiągniesz sięgając po ten pyszny owoc jak najczęściej.