Dieta na długie życie. Naukowcy sprawdzili co jeść, by cieszyć się zdrowiem!

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

NAUKA

Dieta na długie życie. Naukowcy sprawdzili co jeść, by cieszyć się zdrowiem!

2023-05-08 8:03

Naukowcy sprawdzili, jak na ryzyko przedwczesnej śmierci wpływają diety niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe. Badanie objęło prawie 400 tys. osób. Wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych.

Spis treści

  1. Dieta niskotłuszczowa - na czym polega?
  2. Dieta na długie życie - jakie jedzenie nas chroni?

Jak przypominają autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach „Journal of Internal Medicine", krótkoterminowe badania kliniczne wskazywały dotąd na korzyści płynące ze stosowania diet o niskiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów. Mają one m.in. chronić serce i pomagać w zmniejszeniu wagi ciała. Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Pekińskiego i ich kolegów z innych ośrodków w Chinach i USA sprawdzało długofalowe działanie tego rodzaju stylów żywieniowych. Objęło ono ponad 370 tys. ochotników w wieku od 50 do 71 lat obserwowanych średnio przez 23,5 roku. W tym czasie zmarło ponad 160 tys. osób, a ryzyko silnie zależało od diety.

Festiwal Roślin w Nowym Sączu

Dieta niskotłuszczowa - na czym polega?

Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów. Dieta taka charakteryzowała się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką podażą białka roślinnego i zawartością węglowodanów wysokiej jakości.

Dieta na długie życie - jakie jedzenie nas chroni?

Tymczasem zdrowa dieta niskowęglowodanowa w niewielkim stopniu chroniła przed przedwczesnymi zgonami. Taki styl żywienia opierał się na niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego.

Z kolei niskowęglowodanowa dieta uznana za niezdrową, czyli m.in. uboga w dobrej jakości węglowodany, obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, podnosiła zagrożenie.

„Nasze wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych. Pomoże to ograniczyć ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny oraz z konkretnych przyczyn wśród osób w średnim wieku i starszych” – piszą autorzy publikacji.

Harry Potter: auror, magizoolog, uzdrowiciel - jaki magiczny zawód powinieneś wykonywać? QUIZ!

Pytanie 1 z 10
Twoja najlepsza cecha charakteru to: