Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

i

Autor: Pixabay/AKPA Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

boże narodzenie 2023

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler. Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na wigilijne pierogi i uszka?

2023-12-15 12:35

Przepis na pierogi Magdy Gessler podbija internet. Ciasto wykonane według jej receptury jest cienkie, miękkie i elastyczne. Ten przepis sprawdzi się w każdym domu podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Zobaczcie, jak przygotować to wigilijne danie, by zachwycić gości przy świątecznym stole.

Ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Pokochacie ten przepis!

Ile gospodyń, tyle wariacji na temat pierogów. Już nie poprzestajemy na tradycyjnych smakach, wymyślne farsze coraz częściej pojawiają się w książkach kucharskich. Kolacja wigilijna to wyjątkowy czas, kiedy na stołach rokrocznie pojawiają się uwielbiane przez wielu jarskie pierogi - z jabłkiem, grzybami czy kapustą. Najważniejszym jest jednak przygotowanie dobrego ciasta - elastycznego, miękkiego i cienkiego - tak by, nie "przemokło" od farszu, ale też, by nie "kradło" smaku dodatków.

Z pomocą na idealne ciasto na pierogi przychodzi Magda Gessler. Gospodynie pokochały tę recepturę!

Jak zrobić ciasto na pierogi według przepisu Magdy Gessler?

Idealne ciasto na pierogi według przepisu Magdy Gessler składa się z trzech składników:

  • mąki,
  • wody,
  • soli.

Zacznijmy od mąki. Do klasycznego przepisu najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 450, 500 lub 650. Woda powinna być przegotowana, ciepła (ale nie gorąca!) - najlepiej, by miała temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy podgrzać szklaną lub porcelanową miskę (np. w piekarniku).
  2. Przesiej mąkę (pół kilograma = ok. 50 pierogów).
  3. Zagotuj wodę i poczekaj aż wystygnie, najlepiej, by miała temperaturę pokojową.
  4. Usyp górkę z mąki, wydrąż niewielką dziurę w środku i pomału dolewaj tam wody - tyle, ile wsiąknie w mąkę. Pomału wyrabiaj ciasto. Nie zapomnij o soli.
  5. Ciasto musi być lekkie, przyjemne w dotyku. Wyrabiaj je zdecydowanymi ruchami, ok. 20 minut. Ciasto jest idealnie wyrobione, kiedy przestaje się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dolej trochę wody. Jeżeli zbyt lepkie - dosyp mąki.
  6. Wyrobione ciasto przykrywamy podgrzaną miską. "Leżakowanie" powinno trwać dotąd, aż miska wystygnie. Ten trik sprawi, że ciasto nie będzie sprężyste - to znaczy, że nie będzie "wracało" podczas wałkowania.
Akcja "Choinka dla życia" w Krakowie. Oddaj krew i odbierz choinkę

Czy do ciasta na pierogi dodaje się jajka?

Przepis Magdy Gessler na pierogi wyklucza takie składniki, jak: jaja, oliwę czy olej. Dlaczego? Jak tłumaczy znana kucharka, jedynie z mąki, wody i soli można uzyskać miękką, delikatną i elastyczną masę. Jajka utwardzają ciasto i utrudniają sposób jego wyrabiania. Tłuszcz natomiast jest przekaźnikiem smaku, dodajemy go więc do farszu, nie do ciasta.

Jak dobrze zjeść w święta i nie przytyć? Zastosuj te triki, a nie przybierzesz na wadze