Magda Gessler

i

Autor: AKPA, Niemiec Magda Gessler radzi, jak przygotować śledzie na Święta Bożego Narodzenia i ostrzega

Ciekawostki

Magda Gessler ostrzega. Te ryby w czasie Świąt jemy wszyscy, a mogą zawierać pasożyty

2023-12-01 15:18

Trudno znaleźć osobę w naszym kraju, która nie darzy sympatią Magdy Gessler. Jeśli nawet jej temperament i charyzma nie wszystkim odpowiadają, trudno odmówić jej gigantycznej wiedzy o kulinariach, smakach, historii kuchni oraz tego, że obnażyła to, w jakich warunkach dotąd jadaliśmy. Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, restauratorka i gwiazda "Kuchennych rewolucji" postanowiła ostrzec przed rybą, którą chętnie jadamy właśnie w okresie świąteczno-noworocznym i wcale nie chodzi o karpia.

Magda Gessler ostrzega przed śledziami. Jakich nie powinniśmy kupować?

Rybą, która niekwestionowanie króluje na polskich stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia jest karp. Na wigilijnej kolacji oraz wokresie świąteczno-noworocznym chętnie jadamy również śledzie. Najczęściej są to śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie w musztardzie francuskiej, przyprawach korzennych lub tzw. śledzie po żydowsku, czyli na słodko - z migdałami, rodzynkami, olejem i odrobiną miodu (w tej wersji można przygotować również karpia). Magda Gessler, która chętnie dzieli się swoimi przepisami na świąteczne potrawy zdradziła jednak, że śledzie kupowane w Polsce są wielkim zagrożeniem. Co ciekawe, restauratorka sprowadza je dla swojej rodziny specjalnie... z Niemiec. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o pasożyty. Zdradziła więcej w jednym ze swoich programów.

- Śledzie, które kupujemy zazwyczaj, są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, czy jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. Dlaczego tak się stało? Po prostu miejsca, gdzie mają stać śledzie i się zasalać są potwornie drogie. Ludzie na tym tracą pieniądze, a nikt na śledzia nie wyda tyle pieniędzy. Śledzia w Polsce traktuje się jako rybę gorszą.  - powiedziała Magda Gessler w odcinku Wigilia z Magdą Gessler na kanale  YouTube.

Przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Po pierwsze jakość ryby, a co potem?

Przepisy Magdy Gessler na potrawy wigilijne - to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w tym okresie. Warto zaznaczyć, że bez dobrych śledzi gwiazda "Kuchennych rewolucji" nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia, ale muszą być one dobrze zasolone i najlepiej, jak sama mówi, kupione z głowami. Potem liczą się odpowiednie przyprawy. Do przygotowania śledzi według Magdy Gessler, które potem można udekorować cytryną i zieloną cebulką potrzebne są następujące składniki:

  • filety ze śledzia
  • szklanka oleju rzepakowego lub lnianego
  • 1/4 szklanki octu
  • sok z cytryny
  • jedna biała cebula krojona w pióra
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • liść laurowy
  • 2 lub 3 kulki ziela angielskiego
  • jeden seler naciowy.

ZOBACZ TAKŻE: Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku Głównym w Krakowie. Sprawdziliśmy ceny [GALERIA]

Radio Eska: "Kevin sam w domu". Tak dziś wygląda mama Kevina. Catherine O'Hara ma 69 lat i olśniewa urodą