Tajemnice młodości Magdy Gessler. Gotowała dla królów, dziś karmi Polaków [GALERIA]

2025-07-11 21:46

Magda Gessler to kulinarna ikona i barwna osobowość, która idzie przez życie jak burza – gotując, tworząc i łamiąc schematy. Jej droga do sławy była długa i iście filmowa, pełna marzeń, odwagi, tragedii i sukcesów. Dziś jest marką samą w sobie – jej restauracje tętnią życiem, a programy przyciągają miliony. Pokazała, że smak, styl i prawda mogą iść w parze.

Spis treści

  1. Studia w Madrycie i praca dla rodziny królewskiej
  2. Powrót do Polski i pierwsze kulinarne sukcesy
  3. Telewizyjna rewolucja – narodziny gwiazdy
  4. Miłość, bolesna przeszłość życie rodzinne

Magda Gessler urodziła się 10 lipca 1953 roku w Komorowie. Już jako dziecko podróżowała po świecie – wychowywała się m.in. w Bułgarii, a później na egzotycznej Kubie, gdzie jej ojciec pełnił funkcję korespondenta zagranicznego. Wspomnienia z tego okresu do dziś rozpalają wyobraźnię jej fanów. W programie „Magda Gessler gotuje internet” opowiedziała o swoim młodzieńczym marzeniu, które zupełnie nie wiązało się z kuchnią:

Moim największym marzeniem było być tancerką. Moją diwą była Plisjeckaja i Alicja Alonso, która była niewidoma i tańczyła najpiękniej na świecie ‘Jezioro Łabędzie’. Wszystkie te balety oglądałam w Hawanie będąc 12-letnią, 13-letnią dziewczynką, a w wieku lat 14 moja mama, która była dobrym choreografem, nauczyła mnie tańczyć tańców ludowych polskich i wtedy wystąpiłam w telewizji kubańskiej tańcząc Kujawiaka i tańcząc Polkę. Nauczyłam Kubanki na wysokich obcasach, bo to strasznie śmieszne było, bo one przyszły do nas do naszej willi i wszystkie miały obcasy tak 8‑12 centymetrów, wystające pupy i rolki z papieru higienicznego na głowie, żeby im się wyprostowały włosy

To jednak nie koniec tej niezwykłej historii. Gessler zdradziła, że szybko została zauważona i zaproszona do prestiżowego klubu Tropicana – najsłynniejszego miejsca w całej Hawanie.

Po tym, jak mnie zobaczono w telewizji, zaproszono mnie do tańca w Tropikanie w klubie nocnym. W wieku lat 14 i do 16. roku życia tam tańczyłam

ESKA_Tyle kosztuje komunia w restauracji Magdy Gessler. Ceny zawrotne!

Studia w Madrycie i praca dla rodziny królewskiej

Po powrocie z Kuby, Magda kształciła się w Madrycie. Z wykształcenia jest malarką – ukończyła studia malarskie na Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda. Żyjąc w Hiszpanii, dorabiała między innymi jako menedżerka w renomowanej restauracji Tijo Pepe.

To właśnie tam zaczęła gotować dla najwyższych sfer – przygotowywała dania m.in. dla króla Juana Carlosa, członków rodziny królewskiej i ich gości. Mówi płynnie w sześciu językach: hiszpańskim, włoskim, portugalskim, niemieckim, angielskim i rosyjskim. To właśnie ta wszechstronność i doświadczenie z wielokulturowego świata ukształtowały jej wyczucie smaku, estetyki i klasy.

Powrót do Polski i pierwsze kulinarne sukcesy

Na dobre do Polski wróciła w latach 80. i bardzo szybko weszła do świata gastronomii. Pierwszą restaurację w Warszawie otworzyła wspólnie z braćmi – Adamem i Piotrem – w pałacu Zamoyskich przy ulicy Foksal. Lokal cieszył się ogromną popularnością, ale prawdziwa legenda zrodziła się nieco później.

Po podziale rodzinnego majątku, Magda i Piotr Gessler – jej ówczesny mąż – przejęli restaurację „U Fukiera” na warszawskim Starym Mieście. Miejsce to zyskało renomę i stało się obowiązkowym punktem na kulinarnej mapie stolicy. Gościły tam gwiazdy, politycy, biznesmeni, a kuchnia łączyła smaki Europy z nostalgią polskiego stołu.

Telewizyjna rewolucja – narodziny gwiazdy

Rok 2010 zmienił wszystko. Magda dołączyła do stacji TVN i zaczęła prowadzić program „Kuchenne rewolucje”. Format, który miał na celu ratowanie upadających restauracji, szybko zyskał ogromną popularność, a Gessler – status gwiazdy.

Jej charakterystyczny styl: szczerość, odwaga i autentyczność, podbiły serca widzów. Stała się nie tylko restauratorką, ale też medialną osobowością. W kolejnych latach dołączyła do jury „MasterChef” i „MasterChef Junior Polska”, gdzie pomagała rozwijać kulinarne talenty i promowała pasję do gotowania wśród młodych ludzi.

Miłość, bolesna przeszłość życie rodzinne

Prywatne życie Gessler to temat, który od lat budzi emocje. Jej pierwszym mężem był Volkhart Müller, z którym miała syna Tadeusza i córkę Annę – dziewczynka niestety zmarła krótko po porodzie. Po powrocie do Polski związała się z Piotrem Gesslerem, z którym ma córkę Larę – dziś odnoszącą sukcesy influencerkę i właścicielkę własnej marki. Dziś Magda jest w związku z kanadyjskim lekarzem Waldemarem Kozerawskim. Choć dzielą ich tysiące kilometrów, para utrzymuje trwałą relację i często podkreśla swoje przywiązanie.

W 2024 roku, Magda Gessler po raz czwarty została babcią. Na świat przyszedł Teodor - syn Tadeusza Müllera. Reszta jej wnuków to Nena (ur. 2020) i Bernard (ur. 2022) - dzieci Lary Gessler i Piotra Szeląga, oraz Antoni (ur. 2023) - pierwszy syn Tadeusza i Małgorzaty Downar.