Gluten w partii cukru kokosowego. GIS ostrzega
Jak przekazano, informacja o wykryciu glutenu w produkcie pochodzącym z Indonezji została przekazana polskim służbom poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Kwestionowana partia to „Ekologiczny cukier kokosowy 250 g” o numerze partii „LT251059”, z datą minimalnej trwałości „10.10.2027” i kodem kreskowym „5903111231576”. Producentem jest firma „Vinet Łukasz Moskwa” z siedzibą przy ul. Szymanowskiego 5 w Łomiankach.
Podmiot VINET Łukasz Moskwa przepakował kwestionowany cukier kokosowy i wprowadził do obrotu na terenie Polski. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – przekazał GIS.

Według Inspektoratu, producent powiadomił swoich kontrahentów o stwierdzonej niezgodności. Odbiorcy prowadzą procedurę wycofania produktu z rynku, a działania te są nadzorowane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności oraz wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jak podkreślono, komunikaty te nie mają na celu piętnowania przedsiębiorców, lecz umożliwienie podjęcia natychmiastowych działań – takich jak zwrot produktu do sklepu lub jego wycofanie z oferty – w celu ochrony zdrowia konsumentów.