Piękna i złota jesień trwa w najlepsze. Do lasów ruszyli miłośnicy zbierania grzybów. Jednak nie tylko grzyby możemy w ciekawy sposób wykorzystać również w naszej kuchni. Świetnie sprawdzą się tam również... Żołędzie! Żołędzie to oczywiście nasiona dębu, które dawniej były prawdziwym rarytasem. Dawniej stanowiły jeden z chłopskich posiłków. Żołędzie zmniejszają bowiem ryzyko wystąpienia nowotworu i mają pozytywny wpływ na serce. Ponadto zawarte w nich pokłady miedzi mają właściwości oczyszczające organizm, pomagają też w zachowaniu zdrowej i promiennej cery, mocny włosów i paznokci. Są też doskonałym źródłem witamin z grupy B.
Co można zrobić z żołędzi?
Co można zrobić z żołędzi? Możemy z nich przygotować bardzo smaczny i przypominający w smaku orzechy sos. Świetnie nada się on do urozmaicenia naszej kolacji, a w szczególności nada niezwykłego posmaku daniom mięsnym, czy makronom. To jednak nie wszystko. Posiekane i upieczone żołędzie przydadzą się również do innych dań. Szczególnie warto o smaku posypać sałatkę nimi sałatkę.
Co zrobić z żołędziami?
Jeśli nie chcecie próbować swoich sił w kuchni i macie dość żołędziowych ludzików, to jest jeszcze jedno ciekawe wyjścia. Żołędzie chętnie przyjmą ogrody zoologiczne, ponieważ to prawdziwy przysmak dzików i świń! Warto sprawdzić, czy w waszym mieście istnieje taka możliwość. Dokarmiać możemy nimi również wiewiórki zimą.