Wężymord to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw w polskiej kuchni. Jest bogate w inulinę oraz cenne minerały

2025-12-03 13:39

Wężymord, znany również jako skorzonera lub czarny korzeń, to korzeniowe warzywo o ciemnej skórce i białym miąższu. Choć nieco zapomniana, skorzonera zasługuje na ponowne odkrycie ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i bogactwo składników odżywczych.

Wężymord, czy też skorzonera to niedocenione warzywo o wielu korzyściach dla zdrowia. Jest bogata w inulinę, błonnik, witaminy i minerały. Warto włączyć ją do swojej diety, aby poprawić trawienie, wzmocnić odporność, zadbać o kości i układ nerwowy. Skorzonera pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan). Jej korzeń ma ciemną, brunatno-czarną albo grafitową skórkę, a pod nią białe lub kremowe wnętrze. Po obraniu i ugotowaniu smak przypomina szparagi. To warzywo z rodziny astrowatych popularne jest w kuchni francuskiej, jednak w Polsce niemalże zapomniane. Warto jednak włączyć je do swojej diety, gdyż jest to skarbnica cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Zobacz także: To danie było hitem w PRL-u. Warto po nie sięgać zimą, gdyż działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo 

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Wężymord - zapomniane warzywo bogate w witaminy i minerały

Warto po nie sięgnąć, gdyż jej składzie znajdziemy wartościowe probiotyki oraz minerały, takie, jak:

  • Inulina: Prebiotyk, który odżywia dobre bakterie w jelitach, poprawiając trawienie i wzmacniając odporność.
  • Błonnik: Reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i daje uczucie sytości.
  • Minerały: Potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wężymord to także znakomite źródło witamin, miedzy innymi:

  • Witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 i B9 (kwas foliowy), które wspierają układ nerwowy, poprawiają metabolizm i dodają energii.
  • Witamina C: Wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie i wspomaga produkcję kolagenu.
  • Witamina E: Chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Dlaczego warto jeść skorzonerę?

Powodów, dla których warto włączyć ten czarny korzeń, jest wiele. Wężymord wspiera zdrowie jelit, wszystko dzięki zawartości inuliny, która odżywia dobre bakterie w jelitach, poprawiając trawienie i wzmacniając odporność. Skorzonera reguluje poziom cukru we krwi. Inulina i błonnik, które się w niej znajdują, pomagają regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Wężymord wzmacnia kości dzięki zawartości wapnia i magnezu, które są niezbędne do budowy mocnych kości i zębów. Czarny korzeń zawiera witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, poprawiają koncentrację i pamięć.Działa antyoksydacyjnie: Witamina C i witamina E zawarte w skorzonerze zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu i rozwoju chorób.Wszechstronność w kuchni: Skorzonerę można jeść gotowaną, pieczoną, smażoną, dodawać do zup, gulaszy i sałatek. Ma delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina szparagi lub ostrygi.

Jak przygotować wężymord?

Skorzonera wymaga obierania, a sok z niej wydzielający może barwić skórę, dlatego warto założyć rękawiczki. Po obraniu dobrze będzie skropić ją sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu. Wężymord można podawać po ugotowaniu z masłem lub bułką tartą, a także zapiec lub zamarynować. Czarne korzenie nadają się także do mrożenia, dzięki czemu dłużej będziemy mogli je wykorzystywać w kuchni.

Quiz z wiedzy ogólnej. Znasz najważniejsze wydarzenia XX wieku?
Pytanie 1 z 15
Które kraje oprócz Polski zostały w 1999 r. przyjęte do Paktu Północnoatlantyckiego?