restauracja

i

Autor: Pexels

Gastronomia

Za nami The World's 50 Best Restaurant. Oto najlepsza restauracja na świecie!

The World’s 50 Best Restaurant to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej, które celebruje sztukę kulinarną od ponad 20 lat. Każdego roku 1080 gastronomicznych ekspertów podejmuje wyzwanie skomponowania listy 50 najlepszych restauracji na świecie. Sprawdźmy tegoroczne zestawienie.

To najlepsza restauracja na świecie

We wtorek 20 czerwca ogłoszone zostały wyniki konkursu The World's 50 Best Restaurants. Tym samym poznaliśmy najlepszą restaurację na świecie. Zwyciężył lokal Central z Limy, stolicy Peru, w Ameryce Południowej. Na tym jednak wyróżnienia dla lokali z tego miasta się nie skończyły. W rankingu pojawiły się jeszcze trzy inne:

  • Maido na szóstym miejscu,
  • Kjolle na 28. pozycji,
  • Mayta na 47. miejscu.

Warto dodać, że żadne inne miasto nie dostało aż tylu nagród. Limie stał się bezkonkurencyjny, jednak bardzo wysokie noty uzyskała Barcelona. Lokal Disfrutar z Katalonii zajął drugie miejsce na liście i stał się jednocześnie najlepszym w Europie. W rankingu jest kilku debiutantów, po raz pierwszy znalazły się w nim m.in. dwie restauracje z Bangkoku (Le Du i Gaggan Anand) oraz z Dubaju (Tresind Studio i Orfali Bros).

Central jest pierwszą restauracją z Ameryki Południowej, która zdobyła tytuł najlepszej na świecie!

Cały ranking 50 najlepszych restauracji na świecie można zobaczyć poniżej:

  • Central (Lima, Peru)
  • Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
  • Diverxo (Madryt, Hiszpania)
  • Asador Etxebarri (Atxondo, Hiszpania)
  • Alchemist (Kopenhaga, Dania)
  • Maido (Lima, Peru)
  • Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
  • Atomix (Nowy Jork, USA)
  • Quintonil (Meksyk, Meksyk)
  • New: Table by Bruno Verjus (Paryż, Francja)
  • New: Trèsind Studio (Dubaj, ZEA)
  • A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
  • Pujol (Meksyk, Meksyk)
  • Odette (Singapur)
  • New: Le Du (Bangkok, Tajlandia)
  • Reale (Castel di Sangro, Włochy)
  • New: Gaggan Anand (Bangkok, Tajlandia)
  • Steirereck (Wiedeń, Austria)
  • Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
  • Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
  • Den (Tokio, Japonia)
  • Elkano (Getaria, Hiszpania)
  • New: Kol (Londyn, Anglia)
  • Septime (Paryż, Francja)
  • Belcanto (Lizbona, Portugalia)
  • Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
  • Florilège (Tokio, Japonia)
  • New: Kjolle (Lima, Peru)
  • Boragó (Santiago, Chile)
  • Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
  • Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
  • Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
  • New: El Chato (Bogota, Kolumbia)
  • Uliassi (Senigallia, Włochy)
  • Ikoyi (Londyn, Anglia)
  • New: Plénitude (Paryż, Francja)
  • New: Sézanne (Tokio, Japonia)
  • The Clove Club (Londyn, Anglia)
  • The Jane (Antwerpia, Belgia)
  • Restaurant Tim Raue (Berlin, Niemcy)
  • Le Calandre (Rubano, Włochy)
  • Piazza Duomo (Alba, Włochy)
  • Leo (Bogotá, Kolumbia)
  • Le Bernardin (Nowy Jork, USA)
  • Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Niemcy)
  • New: Orfali Bros (Dubaj, ZEA)
  • Mayta (Lima, Peru)
  • New: La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, Francja)
  • New: Rosetta (Meksyk, Meksyk)
  • The Chairman (Hong Kong).

Ranking 50 najlepszych restauracji na świecie. Brak Polski

W rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie, nie ma Polski. Jednak nie ma co się martwić! Polacy mają ogromne powody do dumy! Przypominamy, że krakowska Bottiglieria 1881 otrzymała drugą gwiazdkę Michelin i jest pierwszą restauracją w historii naszego kraju, która to osiągnęła! W tym wyjątkowym lokalu szefuje Przemysław Klima. Grono lokali w Czerwonym Przewodniku powiększyły takie restauracje jak: Nuta z Warszawy (szef kuchni Andrea Camastra) oraz Muga z Poznania (szef kuchni Artur Skotarczyk).

Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?